#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kolorektální karcinom u nemocných s idiopatickými střevními záněty

19. 2. 2016

Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba představují prekancerózy, které u takto postižených jedinců zvyšují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Ten se u osob s idiopatickými střevními záněty vyskytuje zhruba v 1 % případů a jeho incidence je ve srovnání s celkovou populací o 60 % vyšší.

Rizikové faktory

Kolorektální karcinom se u nemocných s idiopatickými střevními záněty (ISZ) objevuje obvykle dříve, než je tomu v případě sporadického kolorektálního karcinomu, je často multifokální a agresivnější. Mezi nejvýznamnější rizikové faktory maligní transformace sliznice střeva patří délka trvání ISZ, věk nemocného při stanovení diagnózy (do 30 let), trvání onemocnění ve věku > 60 let, rozsah zánětlivého postižení, endoskopická a histologická aktivita zánětu, výskyt sporadického kolorektálního karcinomu v rodině a současný výskyt primární sklerozující cholangitidy.

Maligní transformace

Maligní transformace střevní sliznice probíhá u osob s ISZ obdobně, jako je tomu v případě sporadického karcinomu, tedy v sekvenci adenom−karcinom. Na počátku zhoubného procesu je vždy dysplastický epitel, který přechází v invazivní karcinom. Pětileté kumulativní riziko vývoje z low-grade dysplazie do high-grade dysplazie nebo karcinomu je podle provedených studií 54 %. Vyšší záchyt dysplazií při současném snížení počtu biopsií umožňují stále se zdokonalující moderní endoskopické techniky (například chromoendoskopie či konfokální laserová endomikroskopie [CLEM]).

Dispenzární program

Snížení morbidity a mortality v důsledku kolorektálního karcinomu umožňuje jedincům s ISZ efektivní dispenzární program, který využívá opakovaných kolonoskopií v krátkých časových intervalech (obvykle 1−2 roky) a etážové biopsie v rozmezí 10 cm ze všech čtyř kvadrantů sliznice. Doporučená doba zahájení dispenzárního programu činí u pankolitidy 8−10 let od vzniku prvních obtíží a v případě postižení levé části tračníku 15 let. Chirurgická intervence je doporučena při nálezu high-grade dysplazie nebo multifokální low-grade dysplazie. V případě unifokální lehké dysplazie se volí mezi chirurgickým a konzervativním postupem (další kolonoskopie s odstupem 3−6 měsíců).

(veri)

Zdroj: Frič P., Zavoral M. Idiopatické střevní záněty a kolorektální karcinom. Onkologie 2013; 7 (4): 167–171.



Štítky
Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#