#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Evaluace technik k prevenci kolorektálního anastomotického leaku

11. 4. 2015

Z dostupných instrumentálních metod kolorektální anastomózy má v prevenci prosakování nejlepší výsledky side-to-side anastomóza s využitím cirkulárního stapleru.

Z dostupných instrumentálních metod kolorektální anastomózy má v prevenci prosakování nejlepší výsledky side-to-side anastomóza s využitím cirkulárního stapleru.

Anastomotický leak patří mezi hlavní komplikace po přední resekci pro karcinom rekta. Hlavní metodou pro vytvoření kolorektální anastomózy je i přesto, že četnost anastomotického leaku zůstává vysoká a dosud nebyly řádně stanoveny technické rizikové faktory, double-stapling technika (DST).

V rámci předkládané studie bylo na modelu prasečího rekta a kolon testováno 5 metod kolorektální anastomózy: single-stapled double-purse-string (SSDP), DST, side-to-side s využitím lineárního stapleru (SS-L), side-to side s využitím cirkulárního stapleru (SS-C) a SS-C s ručně šitým vyztužením. Každá metoda byla testována na šesti prasečích modelech. V každé skupině byly hodnoceny tlaky potřebné k prasknutí anastomózy se zaměřením na místo prvního narušení. Linie anastomózy včetně svorek byla zapuštěna v polyesterové pryskyřici. Následně byly histologicky hodnoceny vybroušené řezy.

Tlaky potřebné k prasknutí anastomózy byly významně vyšší u SS-L a SS-C než u SSDP a DST (P ˂ 0,001) a vyšší v případě SS-C s ručně šitým vyztužením než u SS-L a SS-C (P ˂ 0,001). K prvnímu narušení anastomózy došlo v případě SSDP, DST a SS-C skupin překvapivě na linii svorky vytvořené cirkulárním staplerem.

Experimentálně nejpevnější kolorektální anastomózou vytvořenou pomocí v současnosti používaných nástrojů byla SS-C. Tato anastomóza nepřesahovala svorkovou linii a nevyžadovala purse-string steh. Ručně šité vyztužení se ukázalo jako efektivní pro zvýšení pevnosti anastomózy.

the

Zdroj: Ikeda T., Kumashiro R., Oki E. at al. Evaluation of techniques to prevent colorectal anastomotic leakage. J Surg Res 2015; 194 (2): 450–457.



Štítky
Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#