#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Triglyceridy se středně dlouhým řetězcem a jejich využití v pediatrii

3. 4. 2018

Triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (MCT − medium chain triglycerides), které jsou obsaženy zejména v kokosovém oleji, představují rychlý a snadno dostupný zdroj energie. Zvýšený příjem MCT je zvláště důležitý u pacientů s poruchami trávení a absorpce lipidů, se závažnými potravinovými alergiemi nebo u předčasně narozených kojenců.

MCT a jejich přirozené zdroje

Estery 3 molekul mastných kyselin a glycerolu (triglyceridy) představují až 98 % tuků přijímaných potravou. Triglyceridy obsahující mastné kyseliny se 6−10 atomy uhlíku označujeme jako MCT. V potravinách se vyskytují ve velmi malých množstvích, jejich nejvýznamnějším zdrojem je kokosový olej, který je ale díky vysokému obsahu látek s aterogenními vlastnostmi nevhodný pro konzumaci ve větším množství. Obsah MCT v lidském mateřském mléce představuje obvykle kolem 2 % celkového tuku, ale může dosahovat až k 10 %.

Metabolismus MCT

Hydrolýza MCT nevyžaduje (oproti „běžným“ triglyceridům s dlouhým řetězcem) přítomnost žluči a lipázy. MCT také mohou být přímo absorbovány buňkami enterocytů a dále transportovány portální žílou do jater, kde jsou téměř kompletně metabolizovány za uvolnění energie.

Nutriční vlastnosti MCT a jejich význam v léčbě

Bylo dokázáno, že dieta obohacená o MCT vede k úpravě metabolismu tuků, což se projeví snížením koncentrace triglyceridů a cholesterolu v krvi. MCT neovlivňují uvolňování žluči a cholecystokininu ani nezvyšují sekreci pankreatických enzymů. Také se ukázalo, že podporují absorpci vápníku. Díky těmto vlastnostem je zvýšený příjem MCT důležitý zejména pro pacienty trpící nedostatkem energie a poruchami absorpce tuků.

Potravinové alergie u kojenců

Suplementace MCT je indikovaná u enteropatií v souvislosti s potravinovou alergií, včetně závažných příznaků alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) u kojenců. ABKM se projevuje chronickým průjmem, nechutenstvím a celkovým neprospíváním dítěte a její příznaky často neodezní ani při podávání formule s mléčným extenzivním hydrolyzátem a nezměněným složením tuků.

Studie provedená u 79 kojenců s ABKM mladších než 3 měsíce porovnávala podávání formule složené ze syrovátkového hydrolyzátu, která dále obsahovala tuky a laktózu ve standardních poměrech, s bezlaktózovým syrovátkovým hydrolyzátem s 50% obsahem MCT. Po 10 týdnech byla terapie efektivní u přibližně 80 % dětí v obou skupinách.

Další indikace suplementace MCT

MCT se jeví jako vhodný zdroj tuků také ve výživě předčasně narozených dětí, vzhledem k jejich vysokým energetickým nárokům a nedozrálosti zažívacího traktu. Ve studii, která srovnávala podání formule s vysokým (38 %) a nízkým (6 % celkového tuku) obsahem MCT předčasně narozeným kojencům, se ukázalo, že vysoký obsah MCT vedl k větším hmotnostním přírůstkům spojeným s ukládáním tuků v těle. Ze studií také vyplývá, že obsah MCT ve výživě přispívá k lepší termoregulaci předčasně narozených miminek.

Možné komplikace podávání MCT

Osmolalita formulí s obsahem MCT je vyšší než u standardní náhradní kojenecké výživy, což je spojeno s vyšším rizikem průjmů. Proto by se dávka MCT v potravě měla zvyšovat postupně. V literatuře také byla popsána deficience karnitinu vedoucí k poškození jater a ledvin spojená s dlouhodobým podáváním MCT u předčasně narozeného dítěte s extrémně nízkou hmotností.

Závěr

MCT nejsou doporučovány jako aditivum do standardních formulí určených zdravým dětem, využívány by měly být jen v potravinách pro zvláštní lékařské účely. Na českém trhu je dostupný např. přípravek Nutramigen PurAmino, určený pro výživu dětí při těžké alergii na bílkovinu kravského mléka a při mnohočetných potravinových alergiích.

(este)

Zdroj: Łoś-Rycharska E., Kieraszewicz Z., Czerwionka-Szaflarska M. Medium chain triglycerides (MCT) formulas in paediatric and allergological practice. Prz Gastroenterol 2016; 11: 226–231, doi: 10.5114/pg.2016.61374.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#