#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak na dětskou koliku

29. 5. 2017

Dětské koliky potrápí v raném věku nejen mnoho dětí, ale i jejich leckdy již vyčerpané rodiče a v neposlední řadě pediatry. Jaké jsou možnosti pomoci?

Udává se, že dětskými kolikami v raném věku trpí okolo 10 % dětí. Po dobu trvání koliky je kvalita života celé rodiny natolik zhoršena, že je pediatr často vybízen k preskripci léčiv, přestože u většiny dětí obtíže samovolně odezní.

Koliky u dětí − pouhé nepohodlí?

Italští lékaři se také zabývali hypotézou, zda má dítě trpící v raném dětství kolikami větší pravděpodobnost zdravotních problémů v oblasti trávicího traktu. Byly popsány případy dětí trpících v novorozeneckém období kolikou, kterým se ve věku 2 let objevily regurgitační obtíže, jež se časem přeměnily na chronicky průjmovitou stolici a do dospělosti si již tito pacienti odnášeli syndrom dráždivého tračníku. Přestože se doposud nepodařilo objasnit přesnou příčinu dětských kolik, jednou z hypotéz jejich vzniku je právě přecitlivělost trávicího traktu.

Nasadit léky, nebo nechat samovolně odeznít?

Z pohledu pediatra je velmi těžké rodičům efektivně a šetrně pomoci. Doporučené postupy pro lékaře jsou vypracovány především pro diagnostiku onemocnění, nikoli však pro vlastní léčebné postupy. Největší chybou je rodičům sdělit, že se nic neděje a že obtíže samovolně (až v řádu měsíců) přejdou. K dispozici jsou některá léčiva, např. simetikon, případně lze dítě nechat podstoupit doplňující vyšetření s cílem objasnit příčinu.

Přirozená cesta terapie prostřednictvím laktobacilů

Za současné situace proto není s podivem, že si své místo při léčbě dětských kolik našly přírodní produkty. Existují jak bylinné přípravky, tak i preparáty obsahující různé kmeny laktobacilů, případně jejich vzájemné kombinace. Přípravky s laktobacily mají schopnost stabilizovat prostředí střev a zabránit tak přecitlivělosti trávicího traktu, což bylo prokázáno již v několika vědeckých pracích. Zároveň je pozitivem velmi příznivý bezpečnostní profil těchto přípravků, v případě laktobacilů není nutno se obávat nežádoucích vedlejších účinků.

Přírodní a přirozené produkty tak udávají jasný směr, kudy se bude léčba dětských kolik v budoucnu zřejmě ubírat.

(bak)

Zdroj: Staiano A., Miele E. Colic managment: an interview with professors Staiano and Miele. Future Sci OA 2016 Jun 6; 2 (2): FSO126, doi: 10.4155/fsoa-2016-0024.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#