#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny klimatu mají vliv na klíšťová onemocnění v Evropě

12. 6. 2010

Přenašeči infekčních nemocí jsou extrémně citliví na změny prostředí a klimatu, obzvláště na změny teploty a vlhkosti vzduchu. V posledních desetiletích dochází ke značnému nárůstu incidence i šíření těchto nemocí v Evropě a tento trend výrazně přesahuje rámec náhodných nebo sezónních výkyvů. Stav je připisován změnám klimatu způsobeným činností člověka v globalizovaném světě. Do jaké míry ovlivňují změny klimatu výskyt klíšťové encefalitidy?

Výskyt klíšťové encefalitidy posloužil jako test vlivu klimatu

V Evropě se nemocí přenášenou vektorem každoročně nakazí statisíce lidí. Jednou z nejnebezpečnějších infekčních onemocnění centrálního nervového systému v Evropě je klíšťová encefalitida (KE). Na základě přesných a dostupných dlouhodobých dat z Evropského systému hlášení nemocí bylo možné použít KE jako test, zda mají změny klimatu na její výskyt vliv.

Člověk mění klima, klíště se raduje

Detailní analýza klimatických záznamů od roku 1970 odhalila dramatický nárůst incidence KE v obdobích zvýšených teplot v částech střední a východní Evropy. Tím se potvrdil vliv klimatu na sezónní a endemický výskyt klíšťat v určité oblasti. Z dlouhodobého hlediska je ale nemožné připisovat dramaticky vyšší incidenci KE v Evropě jakýmkoliv místním a krátkodobým změnám. Za posledních 30 let totiž vzrostl počet případů nákaz člověka KE o 400 %! Z analýzy tedy jasně vyplývá, že lidský faktor hraje významnější roli než čistě biologické faktory, jakými jsou místní vliv prostředí nebo nákaza zvířat lokálního rozsahu.

Evropané se klíšťové encefalitidy jen tak nezbaví, právě naopak

Již v minulosti upozornilo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) na zvýšené riziko výskytu nemocí přenášených vektorem (přenašečem), a to v důsledku změn klimatu a prostředí. Scénáře budoucích změn klimatu předpovídají, že se v mnohých oblastech Evropy jak teplota, tak i vlhkost vzduchu ještě zvýší. Změna klimatu tak bude v epidemiologii KE významným faktorem. Při stávajícím vývoji tedy můžeme v budoucnu očekávat další nárůst KE.

(ercp)

Zdroje:
Vet Parasitol. 2010 Feb 10; 167 (2–4): 92–4.
Oecologia. 2010 Jan; 162 (1): 217–25.
Curr Opin Infect Dis. 2008 Oct; 21 (5): 462–7.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#