#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vztah mezi očkováním a výskytem KE v zemích střední Evropy

2. 12. 2013

Klíšťová encefalitida představuje závažný zdravotnický problém v mnoha částech Evropy a Asie. Autoři nedávno publikované studie porovnávali výskyt tohoto onemocnění ve třech modelových zemích střední Evropy – v Rakousku, České republice a Slovinsku.

Klíšťová encefalitida představuje závažný zdravotnický problém v mnoha částech Evropy a Asie. Autoři nedávno publikované studie porovnávali výskyt tohoto onemocnění ve třech modelových zemích střední Evropy – v Rakousku, České republice a Slovinsku.

V Rakousku jsou epidemiologická data o výskytu klíšťové encefalitidy (KE) k dispozici od roku 1972. Od té doby až do roku 2011 bylo evidováno 8 493 případů tohoto onemocnění. V prvních deseti letech sledovaného období byla průměrná incidence 5,7 případu na 100 tisíc obyvatel, po zavedení očkování proti KE a dramatickému zvýšení proočkovanosti obyvatel však incidence KE prudce poklesla na hodnotu 0,9 případu/100 tisíc obyvatel. V současné době je v Rakousku očkováno proti KE asi 85 % populace a incidence KE u neočkovaných osob je stejná jako v době před čtyřiceti lety.

V České republice bylo v rozmezí let 1973 až 2011 hlášeno 18 196 případů KE, ve Slovinsku to bylo 8 129 případů za období 1970 až 2011. V České republice je od roku 1992 a ve Slovinsku od roku 1993 patrný výrazný nárůst počtu případů KE, zatímco nic takového se neobjevilo ve stejném období v Rakousku. Na základě údajů o proočkovanosti populace v Rakousku a údajů o incidenci KE u očkovaných a neočkovaných osob tamtéž stanovili autoři studie efektivitu očkování proti KE na 96 až 99 procent. Je zřejmé, že za dramatický pokles incidence KE v Rakousku může zavedení plošného očkování, a nikoliv případné změny ve výskytu nákazy na území Rakouska.

Ačkoliv ve všech třech vybraných zemích připadal nejvyšší podíl případů KE na vyšší věkové skupiny, nejvíce byl tento trend vyjádřen v České republice. Zvláště patrný je tento posun v posledních deseti letech, což podle autorů studie vyjadřuje především pozitivní změny v životním stylu seniorů, kteří svůj čas tráví aktivněji, a častěji jsou tak ve volné přírodě vystaveni riziku infekce. Bohužel zatím v této věkové skupině, kde navíc hrozí i vyšší riziko těžkého průběhu onemocnění, není v České republice dostatečná proočkovanost.

(vek)

Zdroj: Heinz F. X., Stiasny K., Holzmann H., Grgic-Vitek M., Kriz B., Essl A., et al. Vaccination and tick-borne encephalitis, central Europe. Emerg Infect Dis [Internet]. 2013 Jan. http://dx.doi.org/10.3201/eid1901.120458


Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#