#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výskyt klíšťové encefalitidy mezi americkými turisty cestujícími do Evropy a Asie v letech 2000–2009

25. 6. 2010

Každoročně je v Evropě a Rusku zaznamenáno asi 10 000 případů klíšťové encefalitidy (KE). Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) revidovalo všechny případy KE mezi americkými turisty v letech 2000–2009.

Virus klíšťové encefalitidy je prostřednictvím klíšťat nejčastěji přenášeným arbovirem. Každoročně je v Evropě a Rusku zaznamenáno asi 10 000 případů klíšťové encefalitidy (KE). Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) revidovalo všechny případy KE mezi americkými turisty v letech 2000–2009. U všech jedinců byla prokázána přítomnost IgM protilátek v séru a většina z nich měla bifázický průběh nemoci. Pouze u pacienta, který cestoval do Číny, byl pozorován monofázický průběh.

Případ 1

Muž ve věku 57 let byl přijat do nemocnice v Utahu s horečkou 39,3 °C, tachykardií, změnami v chování, tremorem pravého ramene a pravostrannou rigiditou. V anamnéze uvedl cestu do Ruska, kde měl opakovaně klíště. Nemoc se u něho projevila 15 dní před přijetím s horečkou, myalgiemi a kašlem. Příznaky se zlepšily po podání empirických antibiotik. Podstoupil rovněž léčbu i. m. penicilinem. Příznaky však progredovaly a při přijetí byl pacient dezorientovaný a stuporózní. V likvoru byla přítomna lymfocytární pleocytóza a zvýšená hladina proteinu. Vyšetření magnetickou rezonancí ukazovalo na levostranný mozkový edém s ischemickými změnami talamu a striata. Byla diagnostikována encefalitida neznámého původu. Léčba probíhala pod clonou antibiotik a kortikosteroidů.

Případ 2

Dívka ve věku 15 let byla přijata do nemocnice v New Yorku s akutní encefalitidou neznámé etiologie. V anamnéze uvedla cestu po Číně. Přisátí klíštěte negovala. Onemocnění se nejprve projevilo průjmem a horečkou a přes empirickou léčbu antibiotiky a acyklovirem se její mentální status zhoršoval. Po přijetí do New Yorku již měla výraznou afázii, hemiplegii a hyperreflexii. Na MRI byly přítomny bilaterální léze talamu a bazálních ganglií. Po prolongované hospitalizaci byla přeložena na rehabilitaci.

Závěr

Pacienti, kteří cestovali po Evropě či Rusku, měli bifázický průběh onemocnění, v anamnéze uvedli kousnutí klíštětem a neměli neurologické důsledky. U pacienta cestujícího po Číně byl zaznamenán průběh monofázický a v anamnéze neměl uvedeno přisátí klíštěte. Neurologické důsledky u něj zaznamenány byly.

(ena)

Zdroj:
Centers for Disease Control and Prevention: Morbidity and Mortality Weekly Report, Tick -Borne Encephalitis Among U.S. Travelers to Europe and Asia 2000–2009, March 26, 2010, 59 (11), 335–338.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#