#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výskyt KE v České republice očima Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí

11. 3. 2013

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) vydalo koncem minulého roku zprávu, která se zabývá výskytem a způsobem monitorování klíšťové encefalitidy (KE) v jednotlivých evropských zemích v letech 2000 až 2010.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) vydalo koncem minulého roku zprávu, která se zabývá výskytem a způsobem monitorování klíšťové encefalitidy (KE) v jednotlivých evropských zemích v letech 2000 až 2010. Z podrobné zprávy je zřejmá často zdůrazňovaná skutečnost, že Česko patří z hlediska výskytu KE v rámci Evropy k nejrizikovějším oblastem.

Roční incidence KE se v České republice pohybuje mezi 500 až 1 000 případy, což je nejen při přepočtu na počet obyvatel, ale i v absolutních číslech v rámci Evropy velmi vysoké číslo. Pro srovnání – v podstatně větším Německu je počet případů KE zhruba poloviční a v Rakousku, které až do zavedení očkování rovněž patřilo mezi výrazně rizikové země, je dnes výskyt KE ve srovnání s ČR téměř desetinový.

Autoři zprávy ECDC měli k dispozici data získaná v rámci běžného monitoringu infekčních onemocnění, ale kromě toho vzali do úvahy i výsledky odborných studií, které byly na téma KE v České republice publikovány ve zkoumaném desetiletém období. Výsledky těchto studií například naznačují, že v České republice v posledních letech roste výskyt klíšťat ve vyšších nadmořských výškách, kde se tak současně zvyšuje i riziko nákazy KE. Stejně jako jinde v Evropě mají u nás vyšší riziko nákazy muži a zároveň se riziko zvyšuje také s přibývajícím věkem.

Ve zprávě ECDC se dále uvádí, že Česká republika má dobrý systém monitorování výskytu KE, na druhou stranu proti KE je u nás očkováno jen malé procento populace (do 20 %). Vzhledem k tomu, že právě očkování představuje jediný způsob, jak výskyt KE účinně snížit, nelze očekávat změnu současné negativní situace u nás bez většího důrazu na podporu a dostupnost očkování.

(vek)

Zdroj: European Centre for disease prevention and control: Epidemiological situation of tick-borne encephalitis in the European Union and European Free Trade Association countries. Technical Report – zpráva od skupiny autorů Stefanoff P. et al. – vydáno v r. 2012; doi: 10.2900/62311; dostupné na webu ecdc.europa.eu



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#