#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vakcína proti KE založená na evropském podtypu indukuje tvorbu protilátek i proti dalším podtypům viru KE

1. 9. 2013

Studie publikovaná v časopise The Journal of Infectious Diseases analyzuje vznik zkřížené neutralizace mezi různými podtypy viru klíšťové encefalitidy (KE), jako je evropský, východní a sibiřský podtyp, a také mezi virem omské hemoragické horečky.

Studie publikovaná v časopise The Journal of Infectious Diseases analyzuje vznik zkřížené neutralizace mezi různými podtypy viru klíšťové encefalitidy (KE), jako je evropský, východní a sibiřský podtyp, a také mezi virem omské hemoragické horečky.

Virus KE patří do čeledi Flaviviridae a dělí se na tři mírně odlišné podtypy (evropský, východní a sibiřský). Vyskytuje se v široké oblasti eurasijského kontinentu od západní Evropy až po Japonsko. Vakcinace proti viru KE je tím důležitější, že v posledních 30 letech dochází k neustálému rozšiřování oblasti výskytu tohoto vážného onemocnění. Autoři výše uvedené studie se zaměřili na otázku, do jaké míry dochází při vakcinaci proti evropskému podtypu viru KE k tvorbě zkřížených protilátek také proti zbylým dvěma podtypům a proti vzdáleněji příbuznému viru omské hemoragické horečky.

Pro analýzu zkříženě reagujících neutralizačních protilátek byly použity hybridní viry nesoucí povrchové proteiny viru KE všech podtypů a viru omské hemoragické horečky, zatímco jako vektor byla použita část viru západonilské horečky. Analyzovány byly vzorky lidského séra získané během klinické studie zaměřené na očkování proti KE vakcínou FSME-IMMUN.

Analýza odhalila v sérech jedinců očkovaných vakcínou FSME-IMMUN srovnatelné titry neutralizačních protilátek proti evropskému, východnímu i sibiřskému podtypu viru KE, které ukazovaly na srovnatelnou a dostatečnou ochranu proti všem uvedeným podtypům. Neutralizační kapacita proti vzdáleněji příbuznému viru omské hemoragické horečky byla sice poněkud nižší než v případě virů KE, byla však stále protektivní.

Výsledky studie ukazují, že očkování vakcínou FSME-IMMUN, která je založena na evropském podtypu viru KE, na kmeni Neudoerfl, indukuje dostatečnou tvorbu neutralizačních protilátek proti všem třem podtypům viru KE a plně tak před nimi chrání. V menší míře poskytuje tato vakcinace ochranu také proti viru omské hemoragické horečky.

(vek)

Zdroj: Orlinger K. K., et al. A tick-borne encephalitis virus vaccine based on the European prototype strain induces broadly reactive cross-neutralizing antibodies in humans. J Infect Dis. 2011 Jun 1; 203 (11): 1556–64.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#