#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost vakcín proti KE podle zprávy WHO

17. 6. 2013

Oficiální stanovisko Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně vakcín a očkování proti klíšťové encefalitidě (KE) zahrnuje několik studií, které se v minulosti zabývaly imunogenicitou navozenou vakcínami Encepur a FSME-Immun.

Oficiální stanovisko Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně vakcín a očkování proti klíšťové encefalitidě (KE) zahrnuje několik studií, které se v minulosti zabývaly imunogenicitou navozenou vakcínami Encepur a FSME-Immun. Sérokonverze, stanovované různými metodami, bylo vesměs dosaženo v 92–100 % případů.

Podle dosavadních údajů je stejně vysoké imunogenicity, která se blíží 100 %, dosaženo bez ohledu na použité očkovací schéma – klasické nebo zrychlené. Na druhou stranu je však k dispozici jen velmi málo informací o tom, jaká je imunogenicita a účinnost vakcín v případech, kdy byl výrazně překročen doporučený interval následného přeočkování. Odborníci proto jednoznačně doporučují dodržovat termíny přeočkování ve stanovených intervalech: to znamená první přeočkování po třech letech, následná přeočkování po pěti letech a u lidí starších šedesáti let vždy po třech letech.

Existuje jen málo studií, které by zkoumaly vliv různě dlouhých intervalů mezi jednotlivými očkovacími dávkami na účinnost očkování proti KE. Například údaje ze studie publikované v roce 2009 však naznačují, že časový interval mezi prvními dvěma nebo třemi dávkami není kritický z hlediska účinnosti dalšího očkování. Na druhou stranu studie zkoumala pouze přítomnost paměťových protilátek, která ještě není spolehlivou známkou ochrany před klinickým onemocněním. V případě nedodržení stanoveného intervalu přeočkování podle SPC proto hrozí riziko nedostatečné účinnosti očkování a propuknutí klinického onemocnění.

Závěrem je možno shrnout, že vysoká proočkovanost populace společně s velmi dobrou imunogenicitou vakcín (přibližně 99 % u jedinců očkovaných vakcínou FSME-IMMUN, kteří obdrželi všechny tři dávky dle doporučeného schématu) vede k dramatickému poklesu incidence KE, jak dokazuje například zkušenost ze sousedního Rakouska.

(vek)

Zdroj: World Health Organization. Vaccines against tick-borne encephalitis: WHO position paper. Weekly epidemiological record 2011. 24 (86): 241–256.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#