#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stanovisko WHO k vakcínám proti KE: přehled vakcín

4. 3. 2013

V roce 2011 uveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO) své první stanovisko týkající se vakcín proti klíšťové encefalitidě (KE).

V roce 2011 uveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO) své první stanovisko týkající se vakcín proti klíšťové encefalitidě (KE). Tato zpráva obsahuje doporučení ohledně použití vakcín především v celoplošných očkovacích programech po celém světě a shrnuje nejdůležitější primární zdroje, na kterých jsou tato doporučení založena.

Ve svém stanovisku WHO doporučuje, aby vakcinace proti KE byla v endemických oblastech nabízena všem věkovým skupinám obyvatel včetně dětí. Státy nebo regiony se zvláště vysokou incidencí KE (jako je například Česká republika) by také měly zvážit zavedení plošného očkování proti KE. Zpráva WHO kromě souhrnného stanoviska k očkování proti KE a základních údajů o virovém původci onemocnění, epidemiologii a klinických příznacích obsahuje také přehled vakcín proti KE, které byly do současné doby vyvinuty. Zpráva shrnuje především základní údaje o dvou vakcínách používaných v Evropě.

Vůbec první vakcína proti viru KE byla vyvinuta v někdejším Sovětském svazu v roce 1937, kde toto onemocnění představovalo závažný zdravotní problém. Vakcína byla sice dostatečně efektivní, problémem však byly časté a vážné nežádoucí účinky.

V současné době jsou celosvětově k dispozici čtyři vakcíny proti KE: v Rakousku, respektive v Německu vyráběné FSME-Immun a Encepur, které jsou založené na evropském kmeni viru KE. Proti virovému kmeni běžně se vyskytujícímu na Dálném východě jsou naopak zaměřené vakcíny produkované v Rusku – TBE-Moscow a EnceVir. Nakonec existuje také čínská vakcína, používaná především v severních pohraničních oblastech Číny, u této vakcíny však nejsou dostatečně známé údaje o jejím složení, bezpečnosti a účinnosti.

Údaje o imunogenicitě různých vakcín jsou často špatně srovnatelné, protože různí výrobci a jejich studie používají pro určení imunogenicity různé metody. Dvě evropské vakcíny byly registrovány v letech 1976 (FSME-Immun) a 1994 (Encepur). Tyto vakcíny se mírně liší přesným virovým kmenem, na kterém je založena jejich výroba, použitým stabilizátorem a množstvím obsaženého antigenu. Obě vakcíny však mají velmi podobné dávkovací schéma (standardní a zrychlené) a dobu přetrvávání dostatečné hladiny protilátek v krvi.

(vek)

Zdroj: World Health Organization: Vaccines against tick-borne encephalitis: WHO position paper. Weekly epidemiological record 2011, 24 (86): 241–256.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#