#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stanovisko WHO k vakcínám proti KE: kontraindikace očkování a další upozornění

9. 9. 2013

Světová zdravotnická organizace ve svém dokumentu neuvádí prakticky žádné absolutní kontraindikace očkování proti klíšťové encefalitidě (KE).

Světová zdravotnická organizace ve svém dokumentu neuvádí prakticky žádné absolutní kontraindikace očkování proti klíšťové encefalitidě (KE).

Kontraindikace

Absolutní kontraindikaci očkování teoreticky představuje alergie na kteroukoli ze složek vakcíny. Přestože však jsou obě v současné době používané vakcíny proti KE produkovány v kuřecích embryonálních buňkách, není mírná alergie na vaječnou bílkovinu v současnosti považována za kontraindikaci očkování proti KE.

Podle WHO by mělo být očkování proti KE (tak jako i jiná očkování) odloženo v případě horečnatého onemocnění, kdy teplota přesahuje 38,5 °C, nebo při známkách vážnějšího onemocnění. Očkovat lze až za dva týdny po úplném uzdravení.

Očkování těhotných žen

Podle oficiálního stanoviska WHO by mělo být očkování proti KE u těhotných žen aplikováno v případech, kdy žena žije v oblastech s vysokým rizikem nákazy, tj. v oblastech s výskytem více než 5 případů onemocnění na 100 tisíc obyvatel za rok (například Česká republika jako celek se prakticky vždy pohybuje nad touto hodnotou). V oblastech, kde se riziko nákazy pohybuje pod touto hranicí, by měly být v každém individuálním případě zváženy přínosy a možná rizika očkování (například v závislosti na životním stylu ženy určit, jak vysoké riziko nákazy hrozí).

Snížená účinnost očkování a zkřížená reakce

Indukce tvorby ochranných protilátek může být významně snížena u osob podstupujících imunosupresivní léčbu. Proto je v takových případech nutné stanovit rozsah imunitní odpovědi pomocí sérologie a v případě potřeby aplikovat navíc další dávku vakcíny.

Dále může docházet ke vzniku zkříženě reagujících protilátek u lidí, kteří přišli do styku s jiným virem ze skupiny flavivirů. Tyto zkříženě reagující protilátky (například protilátky proti viru japonské encefalitidy) mohou interferovat se sérologickou odpovědí vyvolanou očkováním proti KE.

(vek)

Zdroj: World Health Organization: Vaccines against tick-borne encephalitis: WHO position paper. Weekly epidemiological record 2011, 24 (86): 241–256.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#