#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč přibývá případů klíšťové encefalitidy

27. 8. 2007

V posledních letech pozorujeme výrazný narůst počtu případů klíšťové encefalitidy (KE). Etiologie tohoto trendu je zjevně multifaktoriální. Některé příčiny se objektivně podílejí na vyšším počtu zaznamenaných onemocnění, u jiných se jejich přispění pouze předpokládá.

Faktory mající vliv na nárůst incidence,
prevalence a distribuce KE

Nejvýznamnější příčina bezpochyby souvisí s rozvojem diagnostických metod, umožňujících s jistotou potvrdit, že příčinou daného případu meningoencefalitidy je virus KE. Podíl má jistě i zlepšení edukace jak odborné, tak laické veřejnosti. Dříve by etiologie takového onemocnění zůstala neznámá. Za další důležité faktory lze považovat změnu sociálně-behaviorálních charakteristik obyvatel endemických oblastí KE. V důsledku masivního rozvoje cestování a oddechových aktivit ve volné přírodě dochází k častější a intenzivnější expozici člověka ekotypům, v nichž se klíšťata vyskytují.

Své sehrávají i změny v obhospodařování obnovitelných přírodních zdrojů. Díky vysokému stupni efektivity moderního zemědělství se postupně rozšiřují rozlohy lesních porostů na úkor orných ploch, jichž ubývá. Přechodem od extenzivního k intenzivnímu polnohospodářství se uplatňují ekologické principy v tvorbě krajiny, a na nově vzniklých přechodech luk či polí a lesa tak dochází uměle k tvorbě nových prostorů pro expanzi klíšťat. Zintenzivněním chovu vysoké zvěře se pak zvětšuje přírodní rezervoár viru KE. Jistý vliv na populaci klíšťat lze spatřovat i v globálním oteplování.

Oblasti s nejvyšší incidencí KE

Klíšťová meningoencefalitida je bez výjimek onemocnění endemické v Euroasijském regionu mírného pásu. Výskyt KE je nově zaznamenáván v celé Evropě kromě ostrovů Velké Británie. V Asii se shodný trend týká zemí bývalého SSSR, Číny, Mongolska a severu Japonska. Nejvíce rizikové z pohledu KE se jeví alpské státy, Pobaltí (především Litva) a lesy Ruské federace.

Poněkud zavádějící jsou v tomto ohledu epidemiologická data ze Spolkové republiky Rakousko. Zde je incidence KE poměrně nízká, ačkoliv tento stát patří mezi země nejvíce promořené klíšťaty infikovanými virem KE. Relativně malý výskyt KE je výsledkem dlouholeté očkovací kampaně tamější vlády. Na KE bychom proto měli pamatovat také jako na možný (a závažný) problém cestovní medicíny při pobytu na daném území a s předstihem si zajistit nejúčinnější formu protekce proti tomuto onemocnění – očkování.

(ver)



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#