#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na ochranu před klíšťovou encefalitidou stačí v létě 14 dnů

11. 6. 2013

Dvě zdaleka nejčastější onemocnění přenášená klíšťaty jsou lymeská borelióza a klíšťová encefalitida.

Dvě zdaleka nejčastější onemocnění přenášená klíšťaty jsou lymeská borelióza a klíšťová encefalitida. Zatímco proti první z nich neexistuje v současné době vakcína, před klíšťovou encefalitidou se lze očkováním účinně chránit v průběhu celého roku.

Proočkovanost je potřeba zvýšit

Je smutnou skutečností, že za posledních 40 let připadá na vrub České republiky až 25 % všech případů klíšťové encefalitidy hlášených v Evropské unii. To je dáno jak tím, že se Česká republika nachází v endemické oblasti s častým výskytem infikovaných klíšťat, tak také nedostatečnou proočkovaností populace. Proočkovanost se pohybuje kolem pouhých 20 % a zvláště špatná je situace ve vyšších věkových skupinách: u lidí ve věku od 50 do 59 let je to jen kolem 12 %, nad 70 let dokonce jen kolem 7 %.

Informujte své pacienty o možnostech očkování

Řada lidí stále odmítá očkování kvůli nedostatku informací a také díky některým mýtům, které o očkování kolují. Lidé by měli zvláště vědět, že očkovat se lze i v letním období. Kromě toho shrnuje doc. MUDr. Rastislav Maďar z center Očkování a cestovní medicíny Avenier i další důležité informace:

  • Očkování proti klíšťové encefalitidě je možné po celý rok, neexistuje žádný odborný důvod k přerušení nebo odložení očkování v letní sezóně. Právě v teplém období je jeho ochranný účinek nejvýznamnější.   
  • V letním období je potřeba zvolit zrychlené očkovací schéma. Druhá dávka se podá již za 14 dní po dávce první. Ochrana proti onemocnění nastupuje nejpozději za 2 týdny po druhé dávce. 
  • Pokud pacient chytne klíště mezi první a druhou dávkou, počká se s aplikací druhé dávky 1 měsíc, což je maximální inkubační doba pro to, aby se neočkovalo do případné probíhající infekce. 
  • Přisátí klíštěte mezi první a druhou dávkou nepřináší zvýšené riziko postvakcinačních komplikací ani riziko těžšího průběhu infekce. Naopak, lze očekávat, že hladina protilátek po první dávce pomůže zmírnit závažnost nákazy a zlehčí průběh infekce. Proto i jedna dávka vakcíny je lepší než žádná.

Na očkování lze získat příspěvek do většiny zdravotních pojišťoven, konkrétní výši příspěvků lze najít například na www.pozorkliste.cz. Pro klienty VZP je navíc připravena akce "1 dávka zdarma", v rámci které lze čerpat příspěvek až 750 korun, podrobnosti najdete na www.vzp.cz/klistovka.

(vek)

Zdroje:
doc. MUDr. Rastislav Maďar, přednáška na téma Klíšťová encefalitida aneb Jak se do lesa volá, tak se z lesa…, 7. 2. 2013
www.klistova-encefalitida.cz



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#