#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klíšťová encefalitida v Evropě – výskyt ve Švédsku

12. 12. 2010

Nedávné údaje hovoří o tom, že ve Švédsku je nejvyšší výskyt klíšťové encefalitidy (KE) ze všech zemí Skandinávie, a to včetně příslušných oblastí Ruska.

Nedávné údaje hovoří o tom, že ve Švédsku je nejvyšší výskyt klíšťové encefalitidy (KE) ze všech zemí Skandinávie, a to včetně příslušných oblastí Ruska. Nejvíce případů KE se objevuje v měsících červenci a srpnu. Přírodní ohniska infekce se nacházejí v jižní a střední části Švédska až po regiony Värmland a Dalarna a dále na sever podél Baltského moře. Případy nákazy jsou zaznamenány na Stockholmském souostroví, v jižní a východní části jezera Mälaren nedaleko Stockholmu, v pobřežních oblastech u Baltského moře jižně od Stockholmu k městu Kalmar a na ostrovech Öland a Gotland. Vůbec nejvyšší incidence klíšťové encefalitidy je na východním pobřeží (zvláště na Stockholmském souostroví), ve východní části jezera M älaren a na ostrově Gotland.

První případ KE v regionu Skåne byl zaznamenán v roce 2001. Od té doby bylo v tomto regionu zaznamenáno šest případů onemocnění. K 65,3 % případů nákazy zaznamenaných v letech 1992 až 1996 došlo ve Stockholmu, 15,2 % bylo zaznamenáno v regionu Södermanland, 6 % v regionech Östergötland a Gotland a 4,9 % v jiných zemích (převážně ve Finsku). V letech 1955 až 1993 bylo zaznamenáno 402 případů KE s úmrtností 0,5 %. Během tohoto období byla roční četnost výskytu onemocnění ve stockholmském regionu 3,4 na 100 tisíc obyvatel. V roce 2001 bylo 71 % případů onemocnění hlášeno ze Stockholmu, Uppsaly a Södermanlandu. V roce 2003 to bylo 77 %, přitom 56 % případů pocházelo ze Stockholmu, 15 % ze Södermanlandu a 6 % z Uppsaly. V roce 2007 byl ve Švédsku virus KE nejčastější příčinou virové meningitidy, kdy způsobil 37,4 % případů tohoto onemocnění. Poměr mužů a žen mezi nemocnými byl 2,1:1,0 a medián věku pacientů byl 41,5 roku.

Případy klíšťové encefalitidy byly zaznamenány také u Švédů pobývajících v Anglii (publikováno v roce 1991) a rovněž byl zdokumentován případ amerického turisty, který se klíšťovou encefalitidou nakazil ve Švédsku v roce 2006. Séroprevalence se v endemických oblastech pohybuje mezi 4 a 22 %, ve Stockholmu činí 5 %.

(vek)

Zdroje:
Berger S. A.: Infectious Diseases of Sweden, 2010, 417 pp. Gideon e-book series
Berger S. A.: Tick-borne Encephalitis: Global Status, 2010, 52 pp. Gideon e-book series
Publikováno on-line 21. června 2010. Dostupné na www.gideononline.com



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#