#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kazuistika: Lymeská borrelióza doprovázená amyopatickou dermatomyozitidou a rychle progredující intersticiální plicní fibrózou

31. 10. 2010

Současný výskyt dermatomyozitidy byl při nákaze lymeskou borreliózou dosud popsán pouze v devíti případech. Ačkoliv je známo, že lymeská borrelióza může vyvolat klinické projevy typické pro některá systémová onemocnění pojiva, nedávno publikovaná kazuistika poprvé zaznamenává případ akutní infekce lymeskou borreliózou, která byla jen o dva měsíce později následována vážnou a posléze fatální intersticiální plicní fibrózou.

Borreliová infekce byla diagnostikována u 64letého Afroameričana s četnými zdravotními problémy (rakovina prostaty, chronická obstrukční plicní nemoc, virová hepatitida typu C). Ten si stěžoval na čtyři týdny trvající polyartralgii obou kolen, rukou a krku, které o dva týdny předcházel výskyt erythema migrans v oblasti břicha. Následná sérologie potvrdila přítomnost protilátek proti bakterii Borrelia burgdorferi ve třídě IgM, a tedy akutní borreliovou infekci. Protilátky třídy IgG byly negativní.

Po dvoutýdenní terapii doxycyklinem a steroidy z důvodu polyartralgie byl pacient přijat do nemocnice se svalovou slabostí na dolních a posléze i horních končetinách, progredující dyspnoí, faciální a palmární dermatitidou a úbytkem hmotnosti o 4,5 kg. U pacienta byla postupně diagnostikována amyopatická dermatomyozitida a intersticiální plicní fibróza. Byla nasazena agresivní léčba steroidy, antimikrobiální a bronchodilatační léčba. Přesto pacient po týdenní hospitalizaci zemřel.

Uvedená kazuistika dobře ilustruje potenciál lymeské borreliózy vytvořit klinické syndromy, které mohou být nerozeznatelné od primárních onemocnění pojiva. Případ je rovněž dokladem toho, že u pacientů s lymeskou borreliózou, kteří si stěžují na atypické svalové, respirační nebo jiné systémové příznaky, by měla být zvážena možnost vážných revmatologických a plicních komplikací.

(vek)

Zdroje:
Nguyen et al: Acute Lyme Infection Presenting with Amyopathic Dermatomyositis and Rapidly Fatal Interstitial Pulmonary Fibrosis: A Case Report. J Med Case Reports. 2010; 4 (152).



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#