#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak zatočit s klíšťovkou aneb rakouský zázrak

18. 8. 2007

Účinnost očkování proti klíšťové encefalitidě (KE) potvrzuje případ Rakouska. Přestože Rakousko a Česká republika mají velmi podobné zeměpisné a klimatické podmínky, počet hospitalizovaných případů klíšťaty přenášené encefalitidy je v České republice stále nepoměrně vyšší. Příznivá epidemiologická situace v Rakousku je výsledkem masivní kampaně podporující očkování proti encefalitidě.

Dlouhou dobu byla KE nejčastější vážná infekční choroba centrálního nervového systému v Evropě. Vakcína proti ní byla v Rakousku představena v roce 1976. Po rozhodnutí, že pouze očkování může pomoci snížit počet případů klíšťové encefalitidy, odstartoval národní vakcinační program. Rozsáhlé očkování začalo na začátku osmdesátých let, kdy Rakousko mělo jeden z nejvyšších výskytů nemoci ve střední Evropě (3,5–8,8 hospitalizace na 100 000 obyvatel).

Každoroční kampaň propagující vakcinaci, která byla vedena především nevládními organizacemi, začínala většinou na podzim sérií tiskových konferencí. Následovala mohutná reklamní kampaň ve všech typech médií. Hlavní symbol, který představovalo stylizované klíště, se každý rok opakoval. Ihned po prvním jarním výskytu případu KE se kampaň zintenzivnila, aby se problému opět věnovala pozornost.

Výsledkem celé této kampaně je zvýšení proočkovanosti rakouské populace. Například více než 90 % rakouských dětí je očkováno vakcínou proti klíšťové encefalitidě, která je účinná z 96,3 procenta. Díky velmi dobré snášenlivosti vakcíny doporučují rakouští experti očkovat děti již od 6 měsíců. Dokonce se uvažuje o povinném očkování pro celou populaci. Za zmínku také stojí, že podmínky očkování jsou v Rakousku stejné jako v České republice – vakcinaci si Rakušané hradí sami, přičemž část nákladů proplácejí zdravotní pojišťovny.

Celková proočkovanost populace se tak zvýšila ze 6 % v roce 1981 na číslo převyšující 87 % v roce 2006. Tím se podařilo snížit roční počet případů onemocnění encefalitidou na pouze několik desítek, což je řádově nižší číslo než v okolních státech.

(hop)



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#