#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Epidemiologie krajiny: interakce mezi krajinou, lidmi, patogenními organismy a jejich hostiteli

5. 12. 2010

Charakteristika krajiny v různých geografických oblastech významně ovlivňuje incidenci infekčních členovci přenášených onemocnění.

Charakteristika krajiny v různých geografických oblastech významně ovlivňuje incidenci infekčních členovci přenášených onemocnění. Z tohoto základního předpokladu vycházejí autoři studie publikované v časopise International Journal of Health Geographics, kteří na základě studia výskytu a šíření několika různých infekcí v různých geografických oblastech formulovali principy, jež šíření těchto onemocnění v různých geografických oblastech ovlivňují.

Sledovaná onemocnění a jednotlivé oblasti

Autoři pro účely studie analyzovali následující epidemiologické situace: šíření viru West Nile v povodí řeky Senegal, incidenci klíšťové encefalitidy ve venkovských oblastech Litvy, přenos Leishmanií koutulemi („sandfly“) ve Francouzských Pyrenejích, výskyt viru Rift Valley Fever (RVF viru) v pouštní oblasti Ferlo v Senegalu, simulaci zavedení a šíření viru West Nile prostřednictvím zvířecích hostitelů ve francouzském přírodním parku Camarque, výskyt Puumala viru (PUUV) v Belgii a možné riziko malárie v Camarque.

Výsledky

Každý ze studovaných příkladů pomohl autorům formulovat některé základní principy, které šíření infekce v konkrétních geografických podmínkách ovlivňují, například následující:

  • Charakter krajiny ovlivňuje stupeň přenosu infekce mezi vektory a hostiteli.
  • Riziko infekce v dané oblasti nezávisí pouze na výskytu přírodních stanovišť hostitelů a vektorů infekce, ale také na jejich vzájemném prostorovém uspořádání.
  • Riziko infekčního onemocnění závisí na míře propojení těchto přirozených stanovišť přenašeče patogenu a jeho hostitele.
  • Analýza charakteru krajiny může nahradit sledování specifických interakcí mezi rezervoárovými hostiteli a vektorem u onemocnění s mnoha potenciálními hostiteli.
  • Pro porozumění ekologickým faktorům, které určují rozdílnou prevalenci onemocnění v různých geografických oblastech, je třeba vzít v úvahu dráhu přenosu patogenu mezi vektory, hostiteli a okolním prostředím.
  • Krajina a meteorologické faktory ovlivňují nejenom celkový výskyt infekce, ale také koncentraci a rozložení rizika infekce v jednotlivých oblastech.
  • Riziko infekce je kromě charakteru krajiny závislé také na způsobu jejího využívání, protože ten určuje pravděpodobnost kontaktu mezi lidským hostitelem na jedné straně a infekčními vektory a jejich zvířecími hostiteli na straně druhé.
  • Lidské chování v krajině je zásadní faktor ovlivňující pravděpodobnost kontaktu člověka s infekčním vektorem a tím i pravděpodobnost infekce.

(vek)

Zdroj:
Lambin E. F. et al: Pathogenic landscapes: interactions between land, people, disease vectors, and their animal hosts. Int J Health Geogr. 2010 Oct 27; 9 (1): 54.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#