#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chronická lymeská borrelióza: diagnóza a léčba

28. 11. 2010

Existence chronické lymeské borreliózy je především ve Spojených státech příčinou ostré debaty. Někteří odborníci trvají na tom, že chronická lymeská borrelióza je praktickými lékaři často diagnostikována a musí být také patřičně léčena.

Existence chronické lymeské borreliózy je především ve Spojených státech příčinou ostré debaty. Někteří odborníci trvají na tom, že chronická lymeská borrelióza je praktickými lékaři často diagnostikována a musí být také patřičně léčena. Naproti tomu jejich oponenti (mezi které patří například i Americká pediatrická akademie nebo Americká společnost infekčních onemocnění) tvrdí, že pro existenci chronické lymeské borreliózy dosud nebyly předloženy přesvědčivé důkazy.

Studie uveřejněná v časopise The Journal of Pediatrics se snaží přispět do výše zmíněné diskuze. Jejím účelem bylo především zjistit, jak často je chronická lymeská borrelióza ve skutečnosti diagnostikována a léčena. Chronická lymeská borrelióza bývá definována jako dlouhodobé onemocnění způsobené perzistující infekcí bakterií Borrelia burgdorferi. Symptomy zahrnují únavu, neschopnost se soustředit, bolesti hlavy a podrážděnost. Léčba vyžaduje orální a/nebo intravenózní terapii antibiotiky, která trvá alespoň několik měsíců, ale v některých případech i několik let.

Autoři studie publikované v časopise The Journal of Pediatrics provedli průzkum mezi lékaři v Connecticutu (kde byla lymeská borrelióza v minulém století poprvé diagnostikována). Vzorek původně zahrnoval 33 % praktických lékařů v Connecticutu, vyplněné dotazníky autoři obdrželi od 39 % dotazovaných (celkem 285 lékařů). Z těchto lékařů téměř jedna polovina nepovažuje chronickou lymeskou borreliózu za legitimní diagnózu a dalších 48 % se nedokáže rozhodnout. Pouze šest dotazovaných lékařů (2,1 %) uvedlo, že diagnostikuje a léčí pacienty s chronickou lymeskou borreliózou.

Lékaři, kteří léčí případy chronické lymeské borreliózy, podávají orálně antibiotika v průměru po dobu dvaceti týdnů. Navzdory přesvědčení některých amerických odborníků se tedy zdá, že léčit chronickou lymeskou borreliózu intravenózně podávanými antibiotiky po dobu několika měsíců až let není rozhodně běžná praxe. Na druhou stranu některé skupiny lékařů ve Spojených státech mají zájem na tom, aby dlouhodobá terapie chronické lymeské borreliózy byla zakotvena v legislativě a běžně hrazena zdravotními pojišťovnami.

(vek)

Zdroje:
Johnson M., Feder H. M. Jr.: Chronic Lyme Disease: A Survey of Connecticut Primary Care Physicians. J Pediatr. 2010. Publikováno před tiskem on-line 31. srpna 2010.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#