#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Česká republika: opravdu známe důvody vzrůstu výskytu klíšťové encefalitidy?

21. 11. 2010

V průběhu posledních dvou dekád byl v Evropě patrný výrazný nárůst incidence onemocnění klíšťovou encefalitidou.

V průběhu posledních dvou dekád byl v Evropě patrný výrazný nárůst incidence onemocnění klíšťovou encefalitidou (tick borne encephalitis – TBE). Mezi možné příčiny patří například změny v globálním klimatu, změny životního prostředí způsobené činností člověka a socioekonomické změny. Význam jednotlivých faktorů je pravděpodobně různý v závislosti na konkrétní geografické oblasti.

Až dosud byly všechny epidemiologické studie, které se zabývaly problémem zvyšující se incidence TBE, založeny na souhrnných datech. Máme tedy jen málo informací o dynamice výskytu TBE v jednotlivých regionech. Hlavním cílem české studie, nedávno zveřejněné v časopise Ticks and Tick-borne Diseases, proto bylo postihnout subregionální variace incidence TBE v České republice. Více než 13 tisíc případů TBE zaregistrovaných na území České republiky v letech 1971 až 2007 bylo znázorněno na GIS (geografický informační systém) mapě a následně byly analyzovány změny v hustotě těchto případů z hlediska prostorového i časového. Vybrané oblasti byly studovány detailně s použitím analýzy časových řad.

Výsledky analýzy ukázaly, že incidence TBE byla z hlediska geografického i z hlediska časového vysoce variabilní. Ačkoliv celkové množství zaznamenaných případů se zvyšovalo, lokální trendy se často rozcházely. Detailní studie endemické oblasti (oblasti s nejvyšším výskytem případů TBE) ukázala, že heterogenita ve výskytu TBE je patrná dokonce i na velmi jemné geografické škále. I některé navzájem přilehlé oblasti vykazovaly rozdílné trendy ve výskytu TBE. Nehledě na rozdílnou incidenci v jednotlivých regionech vykazoval výskyt TBE v rámci celé republiky kvaziosmiletou oscilaci obdobnou oscilaci evropského klimatu.

Autoři v uvedené studii diskutují možný vliv klimatických a populačních změn na incidenci TBE. Zároveň však zdůrazňují, že zjištěnou geografickou heterogenitu v trendech výskytu TBE není možné uspokojivě vysvětlit změnami klimatických a socioekonomických podmínek.

(vek)

Zdroj:
Zeman P. et al.: Spatio-temporal variation of tick-borne encephalitis (TBE) incidence in the Czech Republic: Is the current explanation of the disease’s rise satisfactory? Ticks and Tick-borne Diseases 1: 129–140, 2010.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#