#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv kouření na výskyt sekundárních nádorů močového měchýře u pacientů s nádory prostaty léčených radioterapií

5. 9. 2016

Radioterapie karcinomu prostaty zvyšuje riziko sekundárních malignit v ozařované oblasti, a to především riziko urotelového karcinomu. Také kouření je obecně známým rizikovým faktorem nádorů močového traktu. Japonští autoři se pokusili zjistit, zda se tyto rizikové faktory mohou potencovat.

Studie se zúčastnilo 754 pacientů s karcinomem prostaty, kteří byli léčeni buď radioterapií (n = 319), nebo chirurgicky radikální prostatektomií (n = 435). Klinická studie probíhala mezi lety 2000 a 2013 a jejím cílem bylo stanovit vliv věku a kouření na míru výskytu sekundárních nádorů močového měchýře.

Výsledky studie

Medián sledování činil u skupiny s radioterapií 4,3 roku a u skupiny s radikální prostatektomií 3,1 roku. V rámci tohoto intervalu se sekundární nádor močového měchýře vyskytl u 11 pacientů s radioterapií (3,4 %) a u 5 pacientů s chirurgickou léčbou (1,1 %). Míra 5letého přežití bez malignit močového měchýře činila 97,3 % ve skupině s radioterapií a 99,4 % ve skupině s prostatektomií.

Věk (hazard ratio [HR] 1,15; p = 0,027) a kouření (HR 5,65; p = 0,011) se ukázaly být faktory spojenými se zvýšeným rizikem vzniku sekundárních nádorů močového měchýře u skupiny pacientů léčených radioterapií. Z opačného pohledu bylo prokázáno, že u kuřáků je radioterapie významný rizikový faktor vzniku nádorů močového měchýře (HR 9,64; p = 0,0052). Tento vztah se nepotvrdil pro vyšší věk.

Závěr

Kouření v osobní anamnéze, a to včetně již zanechaného, zvyšuje riziko sekundárních malignit močového měchýře po radioterapii. Autoři proto navrhují, že by kuřáctví mohlo být jedním z rozhodujících kritérií pro volbu chirurgické léčby. Naopak věk by neměl rozhodovat při volbě mezi radioterapií a radikální prostatektomií s ohledem na riziko malignit močového měchýře.

(jam)

Zdroj: Shiota M. et al. Smoking effect on secondary bladder cancer after external beam radiotherapy for prostate cancer. Jpn J Clin Oncol 2016 Jul 18, doi: 10.1093/jjco/hyw098 [Epub ahead of print].



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#