#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv fyzické aktivity (fotbalu) na kvalitu života u pacientů s rakovinou prostaty

31. 7. 2015

Přibývá důkazů, že rehabilitace v podobě fyzického cvičení pomáhá zlepšit fyzickou kondici a kvalitu života u pacientů s rakovinou prostaty. Tato rehabilitace se ale potýká s neochotou pacientů tuto rehabilitaci podstoupit a vytrvat v ní. V této studii se vědci pokusili rehabilitaci zatraktivnit tím, že jako její formu zvolili rekreační fotbal.

Studie byla založena na metodách sociálního výzkumu, data byla získávána z rozhovorů s jednotlivci a z pozorování chování. Její výsledky dokazují, že fotbal je zúčastněnými muži vnímán jako jedinečná příležitost získat kontrolu a odpovědnost za své vlastní zdraví bez nutnosti přijmout obvyklou roli pacienta. Navíc jim fotbal pomáhal udržet jejich mužskou identitu. Zúčastnění pacienti kromě toho také ocenili, že se takto mohou potkávat s ostatními nemocnými. 

Tento výzkum přinesl nový pohled na fyzickou aktivitu pacientů s rakovinou prostaty a potvrdil, že rekreační fotbal se může začlenit do rehabilitačních postupů pro pacienty s karcinomem prostaty. Z výsledků studie se také zdá, že je u pacientů s karcinomem prostaty nutné začlenit do jejich léčby takové aktivity, které pomohou posilovat jejich mužskou identitu, která může být narušena charakterem, průběhem a léčbou nemoci. 

(tda)

Zdroj: Bruun D. M., Mitgard J. Prostate Cancer Patients Experiences of Participation in Recreational Soccer - A Qualitative Investigation of the 'FC Prostate Trial. Psycho Oncology. 2/2014: 36.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#