#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

U pacientů s karcinomem prostaty je nutné věnovat pozornost prevenci kostních příhod

16. 3. 2015

Pro kvalitu života pacientů s karcinomem prostaty je velmi důležitý stav kostí. Před zahájením androgendeprivační léčby je třeba vyšetřit kostní minerální denzitu (BMD) a zavést případnou antiosteoporotickou léčbu. U pacientů s kostními metastázami je přínosem časná léčba zaměřená na snížení rizika kostních příhod.

Nedávno publikovaný průzkum literatury byl věnován postižení kostí u pacientů s karcinomem prostaty. Ukázal, že pacienti s diagnózou karcinomu prostaty mají před zahájením léčby v porovnání s obecnou mužskou populací stejného věku nižší BMD. Navíc poukázal na významné snižování BMD v prvním roce androgendeprivační terapie, přičemž rychlost poklesu BMD se následně zpomaluje, ale stále přetrvává. Je tedy důležité znát BMD pacientů s karcinomem prostaty před zahájením protinádorové léčby a sledovat její dynamiku, aby bylo možné předejít závažné progresi.

Kostní příhody mají významný dopad na kvalitu života. V prevenci ztráty BMD prokázal u pacientů s karcinomem prostaty účinnost denosumab a kyselina zoledronová. Časné zahájení léčby těmito přípravky rovněž prokazatelně snižuje výskyt kostních příhod u pacientů s kostními metastázami tohoto zhoubného nádoru. Léčba by měla vždy vycházet z individuálního přístupu.

(zza)

Zdroj: Minana B., Cózar J. M., Alcaraz A., et al. Bone health in patients with prostate cancer. Actas Urol Esp. 2014 Dec; 38 (10): 685–93; doi: 10.1016/j.acuro.2014.05.003. Epub 2014 Jun 14.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#