#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

U mužů s nemetastazujícím karcinomem prostaty a androgen deprivační léčbou je navzdory doporučení nedostatečně využívána denzitometrie a léčba bisfosfonáty

26. 5. 2015

Pouze u méně než 1 % mužů s nemetastazujícím karcinomem prostaty a androgen deprivační terapií (ADT) byla dodržena doporučení týkající se vyšetření kostní denzity a léčby bisfosfonáty. Ukázala to americká kohortová studie s 30 846 muži staršími 65 let pokrývající období 2004 až 2008.

U pacientů s karcinomem prostaty s relapsem zvýšené hladiny prostatického specifického antigenu, kteří jsou léčeni ADT, je doporučena vstupní kostní denzitometrie s dalšími pravidelnými kontrolami a podávání bisfosfonátů. Cílem analýzy dat z databáze Medicare bylo zhodnotit respektování těchto doporučení.

Výsledky ukázaly, že 87,3 % zařazených mužů nepodstoupilo ani měření kostní denzity ani neužívá léčbu bisfosfonáty. U 8,8 % mužů byla provedena denzitometrie, ale nebyla zahájena léčba bisfosfonáty a 3 % mužů byla léčena bisfosfonáty, ovšem bez toho, že by jim kdy byla změřena kostní denzita. Pouze 0,9 % mužů mělo vyšetřenu kostní denzitu a nasazeny bisfosfonáty.

Pokračující ADT je prokazatelně spojena se zvýšeným rizikem kostních zlomenin, daným urychlením úbytku kostní hmoty. Tato studie ukázala, že význam doporučeného měření kostní denzity a podávání antiosteoporotické léčby při dlouhodobé ADT zůstává buď nepochopen, nebo je opomíjen.

(zza)

Zdroj: Holt A., Khan M. A., Gujja S., et al. Utilization of bone densitometry for prediction and administration of bisphosphonates to prevent osteoporosis in patients with prostate cancer without bone metastases receiving antiandrogen therapy. Cancer Manag Res. 2014 Dec 24; 7: 13–8.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#