#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Solitární plicní metastáza jako první projev karcinomu prostaty

8. 10. 2015

U 71letého muže se solitárním uzlem v pravé plíci zjištěným na CT prokázala PET/CT mírně zvýšené vychytávání fluorodeoxyglukózy (FDG) v této lézi, ale také v některých lalocích prostaty. Zjištěny byly také hypermetabolické sklerotické léze ve 2. žebru vpravo a 7. hrudním obratli. Hladina prostatického specifického antigenu (PSA) byla normální (3,83 ng/dl, norma 0–4,0 ng/dl).

První CT vyšetření bylo u pacienta provedeno z důvodu bolestí hrudníku. Zjištěn byl dobře ohraničený uzel v horním laloku pravé plíce o průměru 0,8 cm. Pacient podstoupil zobrazovací vyšetření gastrointestinálního traktu s jodovou kontrastní látkou a uvedenou PET/CT po i. v. injekci FDG. Vzhledem k výše popsanému nálezu byla ihned stanovena hladina PSA s negativním výsledkem.

Následně byla provedena klínová resekce uzlu v pravé plíci a léze ve druhém žebru. Na základě histologického a imunohistochemického vyšetření byly tyto léze popsány jako metastázy adenokarcinomu prostaty. Byla provedena transrektální ultrasonograficky vedená biopsie prostaty z 12 kvadrantů. V 6 z těchto kvadrantů byl zjištěn adenokarcinom. Gleasonovo skóre bylo 7 (3 + 4). Zobrazovací vyšetření kostí s 99mTC-metylendifosfonátem ukázalo mnohočetné osteoblastické léze odpovídající metastázám.

Tato právě publikovaná turecká kazuistika upozorňuje na možnost solitární plicní metastázy karcinomu prostaty i při negativní hladině PSA.

(zza)

Zdroj: Erdogan E. B., Buyukpinarbasili N., Ziyade S., et al. Incidental detection of prostate-specific antigen-negative metastatic prostate cancer initially presented with solitary pulmonary nodule on fluorodeoxyglucose positron emission tomography/computed tomography. Indian J Nucl Med. 2015 Jul–Sep; 30 (3): 268–71.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#