#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podávání denosumabu u pacientů se solidními nádory a kostními metastázami

10. 2. 2016

Denosumab je plně humanizovaná monoklonální protilátka proti ligandu pro receptor aktivující jaderný faktor κB (RANKL), který reguluje remodelaci kosti. Autoři následujícího review ve své práci hodnotí dostupná klinická data o použití denosumabu v léčbě pacientů se solidními nádory a kostními metastázami.

Autoři prošli PubMed a databázi abstrakt z mítinků a sympozií ASCO s využitím klíčových slov denosumab, inhibitory RANKL a kostní metastázy, aby vyhledali práce publikované do srpna 2015 a s nimi související články.

Vliv denosumabu na kostní komplikace (skeletal-related events [SREs]) byl ve sledovaném období zkoumán ve třech velkých randomizovaných klinických studiích − jedna se týkala pacientů s karcinomem prsu, jedna pacientů s karcinomem prostaty a do jedné byli zahrnuti pacienti s mnohočetným myelomem nebo solidními nádory jinými než karcinom prsu a prostaty.

U pacientů s karcinomem prsu a prostaty dosáhl denosumab lepších výsledků než kyselina zoledronová ve smyslu primárního cíle, tedy času do první SRE v průběhu studie. Ve třetí studii byl denosumab stejně účinný jako zoledronát, u pacientů s metastázami solidních nádorů jiných, než je karcinom prsu a prostaty, však již nedosáhl výsledků lepších než bisfosfonáty.

Ve všech třech studiích byly při léčbě denosumabem medián celkového přežití a podíl pacientů s progresí onemocnění podobné jako ve skupině léčené zoledronátem. U hormonální léčby užívání denosumabu signifikantně snižovalo riziko fraktury, a to o 50 % u karcinomu prsu a o 62 % u nemetastazujícího karcinomu prostaty. Při léčbě denosumabem jsou navíc signifikantně sníženy hladiny biochemických markerů kostního obratu.

Denosumab je účinný a bezpečný preparát pro léčbu pacientů s kostními metastázami solidních nádorů. U pacientů s karcinomem prsu a karcinomem prostaty signifikantně snižuje výskyt osteoporózy související s léčbou. V prevenci SRE a prodloužení času do první SRE byly jeho výsledky u těchto pacientů lepší než při léčbě kyselinou zoledronovou.

(epa)

Zdroj: Gül G., Sendur M. A., Aksoy S. et al. A comprehensive review of denosumab for bone metastasis in patients with solid tumors. Curr Med Res Opin 2016 Jan; 32 (1): 133−145; doi: 10.1185/03007995.2015.1105795. 



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#