#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odlišná míra návalů horka u pacientů s rakovinou prostaty a bez ní

13. 7. 2015

Vědci v této studii sledovali nežádoucí účinky androgenní deprivační terapie (ADT) u pacientů s pokročilým karcinomem prostaty. Zjistili, že pacienti léčení touto terapií trpí podstatně častěji návaly horka, které se navíc během léčby postupně zhoršují. ADT představuje v současnosti základní terapii u pacientů s lokálně pokročilým nebo metastazujícím karcinomem prostaty.

Vědci v této studii sledovali nežádoucí účinky androgenní deprivační terapie (ADT) u pacientů s pokročilým karcinomem prostaty. Zjistili, že pacienti léčení touto terapií trpí podstatně častěji návaly horka, které se navíc během léčby postupně zhoršují.

ADT představuje v současnosti základní terapii u pacientů s lokálně pokročilým nebo metastazujícím karcinomem prostaty, její přínos pro prognózu těchto pacientů je nezastupitelný. Nicméně až 80 % pacientů s touto léčbou si stěžuje na výrazné nežádoucí účinky – návaly horka. Celkem 25 % pacientů je mezi negativními efekty léčby řadí na první místo, mnoho z nich kvůli nim dokonce uvažuje o přerušení léčby.

Výzkumníci z Moffat Cancer Center v Tampě na Floridě se snažili zjistit, jaké faktory mohou tyto nežádoucí účinky ovlivňovat. Porovnávali 60 pacientů s rakovinou prostaty s ADT, 83 pacientů s karcinomem prostaty bez ADT a 86 mužů bez rakoviny. Podle výsledků jejich studie vykazují pacienti s ADT po uplynutí 6 i 12 měsíců od zahájení léčby zřetelně větší míru návalů horka než pacienti v obou zbývajících skupinách dohromady. Závažnost tohoto vedlejšího účinku se přitom s déletrvající léčbou ADT zhoršuje a snižuje tak kvalitu každodenního života pacientů (hlavně kvalitu spánku) a omezuje jejich aktivity ve volném čase. Z další analýzy vyplynulo, že výraznějšími návaly horka trpěli muži mladšího věku a nižšího indexu tělesné hmotnosti (BMI). Zároveň se zdálo, že roli v závažnosti těchto nežádoucích vedlejších účinků mohou hrát i některé geny, které ovlivňují imunitní reakce, nervové přenosy impulsů, vazokonstrikci cév či cirkadiánní rytmy.

Pro pacienty léčené ADT z důvodu pokročilého karcinomu prostaty představují návaly horka nepříjemný vedlejší účinek léčby, který zhoršuje kvalitu jejich života.

(tda)

Zdroj: H. Lee Moffitt Cancer Center & Research Institute. Moffitt researchers work to determine why some prostate cancer patients experience more hot flashes. Obesity, Fitness & Wellness Week 30/5/2015. 



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#