#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nomogram predikce specifické mortality po biochemické recidivě karcinomu prostaty po radikální prostatektomii

9. 1. 2015

Na základě dat od 2254 mužů za období 24 let vypracovali američtí autoři nomogram pro stanovení specifické mortality na karcinom prostaty u pacientů, u nichž po radikální prostatektomii došlo k biochemické recidivě.

Průběh onemocnění je po opětovném zvýšení hladiny prostatického specifického antigenu (PSA) po chirurgickém odstranění prostaty velmi variabilní. Predikce mortality související s karcinomem prostaty je proto při rozhodování o další léčbě těchto pacientů velmi potřebným parametrem.

Nomogram pro stanovení této specifické mortality byl vytvořen na základě údajů z 5 velkých nemocnic v USA z období 1987 až 2011. Biochemická recidiva karcinomu prostaty byla definována jako tři po sobě následující zvýšení hladiny PSA s výslednou hodnotou > 0,2 ng/ml, jedenkrát naměřená hladina PSA > 0,4 ng/ml nebo podávání sekundární léčby z důvodu PSA > 0,1 ng/ml.

Desetiletá specifická mortalita na karcinom prostaty byla 19 %, mortalita z ostatních příčin ve stejném období dosáhla 17 %. Nomogram predikce specifické mortality vychází ze standardních parametrů a jeho přesnost mírně zlepšuje zařazení doby do zdvojnásobení hladiny PSA. Významnými parametry pro predikci mortality jsou hladina PSA před prostatektomií, patologické Gleasonovo skóre, rozšíření nálezu mimo prostatu, postižení semenných váčků, doba do biochemické recidivy karcinomu prostaty, hladina PSA v době této recidivy a doba do zdvojnásobení hladiny PSA.

Jak uvádějí autoři, nomogram lze použít v klinické praxi i při plánování klinických studií.

(zza)

Zdroj: Brockman J. A., Alanee S., Vickers A. J., et al. Nomogram Predicting Prostate Cancer-specific Mortality for Men with Biochemical Recurrence After Radical Prostatectomy. Eur Urol. 2014 Oct 6. pii: S0302-2838(14)00956-7. doi: 10.1016/j.eururo.2014.09.019. [Epub ahead of print]



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#