#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Necitlivý přístup zdravotníků a nedostatek informací mají dlouhodobý dopad na psychický stav pacientů s karcinomem prostaty

1. 6. 2015

Analýza provedená u 1239 mužů léčených s karcinomem prostaty ve Finsku (2004–2009) ukázala, že pacienti dávají přednost brachyterapii a prostatektomii. Nedostatečné informace o léčbě a nespokojenost s přístupem zdravotníků byly hlavní důvody nepříznivého psychického stavu pacientů.

Většina případů karcinomu prostaty je zachycena v časném stadiu a muži po diagnóze prožijí často řadu let. Proto má velký význam nejen fyzický, ale také psychický stav pacientů a kvalita života. Finští autoři se pokusili zjistit, jaké mají pacienti s karcinomem prostaty s různými typy léčby zkušenosti s lékařskou péčí, poskytnutými informacemi a výběrem léčby. Průzkum provedli u národně reprezentativního vzorku 50 % všech pacientů diagnostikovaných v roce 2004 pomocí dotazníků. Další dotazníky vyplňovali pacienti v roce 2009 a byla v nich zjišťována spokojenost se životem po diagnóze a psychické symptomy.

S péčí a s poskytnutými informacemi o chorobě, možnostech léčby a jejích vedlejších účincích byla spokojena polovina pacientů. Nejlepší zkušenosti a psychická pohoda byly zjištěny u mužů léčených brachyterapií a nejhorší u mužů, kteří podstoupili hormonální léčbu. Do výběru terapeutického postupu byli nejvíce zapojeni muži s prostatektomií a brachyterapií. Největší psychické problémy uváděli pacienti, kteří měli nepříjemnou zkušenost s necitlivým sdělením diagnózy a nebyli spokojeni s informacemi, které o nemoci a léčbě dostali.

Autoři došli k závěru, že pacienti s karcinomem prostaty preferují z léčebných možností prostatektomii a brachyterapii. Lepší podpůrná péče, lidský přístup a dostatek poskytnutých informací můžou zmírnit nepříznivý dopad choroby na psychický stav pacientů.

(zza)

Zdroj: Lehto U. S., Helander S., Taari K., et  al. Patient experiences at diagnosis and psychological well-being in prostate cancer: A Finnish national survey. Eur J Oncol Nurs. 2014 Dec 24. [Epub ahead of print]



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#