#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Muži s karcinomem prostaty upřednostňují léčbu, která oddálí vznik kostních komplikací

9. 1. 2015

Studie zahrnující 201 britských a 200 švédských mužů s karcinomem prostaty zjišťovala preference pacientů z hlediska terapie. Ukázala, že pacienti upřednostňují léčbu, která oddálí vznik kostních komplikací i za cenu zvýšeného rizika osteonekrózy dolní čelisti. Pacienti by vyměnili 3–5 měsíců života za absenci kostních komplikací.

Studie zahrnující 201 britských a 200 švédských mužů s karcinomem prostaty zjišťovala preference pacientů z hlediska terapie. Ukázala, že pacienti upřednostňují léčbu, která oddálí vznik kostních komplikací i za cenu zvýšeného rizika osteonekrózy dolní čelisti. Pacienti by vyměnili 3–5 měsíců života za absenci kostních komplikací.

Kostní metastázy se vyskytují u většiny pacientů s karcinomem prostaty a jsou příčinou kostních nežádoucích příhod, např. zlomenin. Léky s cíleným účinkem na kostní metastázy jsou spojeny s rizikem nežádoucích účinků. Cílem této studie proto bylo zhodnotit preference pacientů a použít je pro optimalizaci léčby.

Zařazeni byli pacienti s karcinomem prostaty, kteří užívali nejméně 3 roky androgen-deprivační léčbu nebo hormonální léčbu. Vyplňovali za diskrétních podmínek dotazník s 10 otázkami, které zjišťovaly, zda by akceptovali léčbu oddalující kostní komplikace, ale zvyšující se riziko osteonekrózy dolní čelisti a zda by byli ochotní vyměnit délku přežití za prevenci kostních komplikací. Na základě údajů z tohoto průzkumu byl vypočítán podíl pacientů, kteří zvolili daný typ scénáře průběhu léčby.

Výsledky ukázaly, že většina pacientů by akceptovala léčbu, která by oddálila rozvoj kostních příhod o 5 měsíců i za cenu 9% rizika osteonekrózy dolní čelisti. Téměř 80 % pacientů by vyměnilo nejméně 3 měsíce života za absenci kostních komplikací. Preference pacientů byly ovlivněny přítomnými příznaky karcinomu prostaty a předchozí podávanou léčbou.

Tato studie ukázala, že britští a švédští muži s karcinomem prostaty by volili léčbu, která oddálí výskyt kostních komplikací i za cenu zvýšeného rizika nežádoucích účinků. Prevence kostních komplikací si cení víc než 3–5 měsíců života. Tyto informace můžou pomoci při výběru terapie těchto pacientů.

(zza)

Zdroj: Hauber A. B., Arellano J., Qian Y., et al. Patient preferences for treatments to delay bone metastases. Prostate 2014 Nov; 74 (15): 1488–97. doi: 10.1002/pros.22865. Epub 2014 Aug 17.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#