#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti prevence kostních příhod u pacientů s metastatickým karcinomem prostaty se rozšiřují

16. 3. 2015

Prevenci kostních příhod u pacientů s metastazujícím karcinomem prostaty prokázaly léky cílené na osteoklasty a nově také chorobu modifikující léky. Další možnosti, jak snížit skeletální morbiditu u těchto pacientů, nabídnou v budoucnu nejspíš i další léky, které jsou nyní ve vývoji.

Kanadští autoři vypracovali přehled prací věnovaných novým poznatkům v léčbě pacientů s karcinomem prostaty s kostními metastázami. Ve svém článku publikovaném v listopadu 2014 připomněli, že incidenci kostních příhod u těchto pacientů s rezistencí na kastrační léčbu prokazatelně snižují přípravky cílené na osteoklasty: kyselina zoledronová, patřící mezi bisfosfonáty, a monoklonální protilátka denosumab.

V poslední době byly schváleny nové přípravky, u nichž bylo prokázáno prodloužení přežití pacientů s metastazujícím karcinomem prostaty. Zahrnují inhibitory androgenů abirateron a enzalutamid, které významně snižují incidenci kostních příhod, a radium-223, u něhož je doloženo snížení incidence symptomatických kostních příhod.

Ve vývoji je cabozantinib, který vykázal slibné výsledky u karcinomu prostaty s kostními metastázami a který je nyní ve III. fázi klinického zkoušení. Probíhají také studie III. fáze u pacientů s karcinomem prostaty zaměřené na prevenci kostních metastáz.

(zza)

Zdroj: Gartrell B. A., Saad F. Pathologic fracture in patients with metastatic prostate cancer. Curr Opin Urol. 2014 Nov; 24 (6): 595–600.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#