#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba rakoviny prostaty pomocí radioterapie karbonovými ionty

2. 8. 2015

Léčba rakoviny pomocí radioterapie těžkými částicemi je řazena mezi nejmodernější léčebné metody v onkologii. V Evropě, USA i Asii je mnoho aktivních center, zejména protonových, jen malá část používá také radioterapii s terapií karbonovými ionty.

Léčba rakoviny pomocí radioterapie těžkými částicemi je řazena mezi nejmodernější léčebné metody v onkologii. V Evropě, USA i Asii je mnoho aktivních center, zejména protonových, jen malá část používá také radioterapii s terapií karbonovými ionty. Národní ústav radiačních věd (NIRS) v Japonsku nabízí tuto léčbu již od roku 1994 a má jednu z největších kohort pacientů na světě.

Léčba karbonovými ionty je účinnější než léčba pomocí fotonových svazků. Od roku 1994, kdy NIRS začalo tuto metodu používat, terapií prošlo kolem 8000 pacientů, a pracovníci centra tak získali s touto metodou velké zkušenosti, největší ze všech odborných pracovišť na světě. Panel expertů z oblasti radioonkologie, radiobiologie či biofyziky v nedávné době tuto metodu kriticky oponovalo. Experti měli k dispozici nejnovější poznatky a dostupná klinická data získaná v NIRS. Podrobně porovnali tyto informace s výsledky pracovišť v USA a v Evropě, která používala při léčbě metodu fotonové terapie či protonové záření.

Terapie karbonovými ionty vedla k dosažení vynikajících výsledků v léčbě sarkomů kostí a měkkých tkání v oblasti báze lební, hlavy, krku či v pánevní oblasti. Vedle toho byly zaznamenány pozoruhodné výsledky u rekurentní rakoviny konečníku nebo u rakoviny slinivky. Největší překážkou pro rozšíření této metody je velká finanční nákladnost. 

Je zajímavé, že ještě před začátkem práce centra NIRS v Japonsku v roce 1994 byla tato metoda zkoumána v Lawrencově národní laboratoři v Berkeley na Kalifornské univerzitě (v letech 1975 až 1993). Další výzkum dále nepokračoval vzhledem k ukončení činnosti urychlovače BEVALAC. Do roku 2004 se této metodě věnovalo jen japonské pracoviště. Od roku 2004, kdy byla tato metoda přijata celosvětovou lékařskou veřejností, se začala rozšiřovat i do dalších center. V roce 2009 začalo klinické zkoušení v centru klinické terapie na univerzitě v Heidelbergu v Německu a v roce 2012 v centru CNAO v italské Pavii. Této metodě se dále začala věnovat další dvě centra v Číně a tři v Japonsku. Další zařízení se aktuálně budují.

Rozšíření do dalších center by bylo významné vzhledem k tomu, že terapie karbonovými ionty má některé výhodnější vlastnosti než protonová terapie – lepší tělesnou distribuci dávky či vyšší relativní biologickou účinnost.

(tda)

Zdroj: Tadashi K. et al. Carbon ion radiotherapy in Japan: an assessment of 20 years of clinical experience, Lancet Oncology 16.2 (Feb 2015): e93-e100



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#