#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba karcinomu prostaty může znamenat běh i na desetiletí

3. 11. 2016

Moderní medicína se dostala do fáze, kdy mohou být některá i pokročilá nádorová onemocnění považována za chronické stavy. Příkladem je karcinom prostaty. Pacienti s ním mohou přežívat řádově roky a nezřídka umírají ze zcela nesouvisejících příčin. Terapii tohoto typu novotvaru se věnují také recentní guidelines velkých evropských odborných společností EAU, ESTRO a SIOG, jejichž konsenzus byl letos v srpnu uveřejněn v časopisu European Urology.

Léčba šitá na míru konkrétního pacienta

Také tato doporučení připomínají, že karcinom prostaty může postižené muže provázet po řadu let. Zdůrazňují tak nutnost optimálního nastavení intenzity terapie na míru každému nemocnému. Na jednu stranu by měla dostatečně zpomalovat progresi choroby, na stranu druhou by neměla zbytečně omezovat kvalitu života pacienta.

Zlatý standard

Doporučená terapie po relapsu při lokální terapii zahrnuje při koncentracích prostatického specifického antigenu (PSA) do 0,5 ng/ml salvage radioterapii, při jejím selhání potom salvage radikální prostatektomii, cílený ultrazvuk o vysoké intenzitě, kryochirurgickou ablaci nebo salvage brachyterapii. Zlatým standardem pro muže s již metastatickým karcinomem prostaty zůstává androgen deprivační terapie (ADT). U mužů, u kterých jsou přítomné metastázy už v čase diagnózy, je běžné kombinovat ADT s docetaxelem. Podle evropských guidelines by muži léčení ADT měli mít rutinně stanovovanou koncentraci PSA a testosteronu a měli by být pravidelně sledováni pro možnost rozvoje kardiovaskulárních chorob a metabolického syndromu.

Terapie při progresi onemocnění

Pokud dojde i na ADT k progresi onemocnění a karcinom se stane kastračně rezistentním, pak je s úrovní důkazů 1 doporučeno mužům s přítomností metastáz podávání abirateron-acetátu v kombinaci s prednisonem, enzalutamidu, radia 223, docetaxelu a sipuleucelu-T. Ve 2. linii po selhání docetaxelu je schválen kabazitaxel, abirateron-acetát s prednisonem, enzalutamid a radium 223.

Podpůrná terapie

Společná doporučení EAU, ESTRO a SIOG se vyjadřují také k podpůrné terapii. Například pro prevenci kostních příhod u pacientů s kostními metastázami je podle nich možné podávat bisfosfonát zoledronát nebo monoklonální protilátku denosumab, která cíleně ovlivňuje regulační systém metabolismu skeletu RANKL/RANK/osteoprotegerin a omezuje tak míru osteolýzy.

(ond)

Zdroj: Cornford P., Bellmunt J., Bolla M. et al. EAU-ESTRO-SIOG guidelines on prostate cancer. Part II: Treatment of relapsing, metastatic, and castration-resistant prostate cancer. Eur Urol 2016 Aug 31, pii: S0302-2838(16)30469-9, doi: 10.1016/j.eururo.2016.08.002 [Epub ahead of print].



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#