#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba a prevence kostních komplikací u pacientů s pokročilým karcinomem prostaty

31. 5. 2015

Udržení kostního zdraví představuje u pacientů s karcinomem prostaty (PC) terapeutickou výzvu, protože u tohoto onemocnění je vysoké riziko vzniku kostních metastáz a v důsledku hormonální terapie dochází i k poklesu kostní minerální denzity (BMD). Konkrétní doporučení pro léčbu těchto pacientů jsou ale stále předmětem diskuzí.

U pacientů s pokročilým PC, kteří trpí úbytkem kostní hmoty kvůli hormonální léčbě, jsou antiresorpční léky účinné ve zlepšení BMD a snížení rizika fraktur. U pacientů s kostními metastázami pak kyselina zolendronová i denosumab oddalují vznik kostních komplikací v kastračně-rezistentním stadiu onemocnění. Účinek antiresorpční léčby u hormonálně senzitivního PC je omezený. U pacientů s pokročilým PC jsou vznik kostních komplikací schopné dále oddálit nové protinádorové léky jako abirateron, enzalutamid a Radium-223. Poslední studie neprokázaly přínos kyseliny zolendronové v prevenci vzniku kostních metastáz, zatímco denosumab oddálil vznik kostních metastáz o medián 4,1 měsíce.

Antiresorpční léčba je u pacientů s kastračně-rezistentním PC s kostními metastázami vhodná k prevenci kostních komplikací, u pacientů užívajících hormonální léčbu zlepšuje BMD a snižuje riziko fraktur. Zda je však antiresorpční léčba vhodná i k prevenci vzniku kostních metastáz, je stále předmětem diskuzí. Je potřeba provést další studie, které by identifikovaly konkrétní skupiny pacientů, kteří by z takové léčby mohli profitovat.

(epa)

Zdroj: Todenhöfer T., Stenzl A., Hofbauer L. C., Rachner T. D. Targeting bone metabolism in patients with advanced prostate cancer: current options and controversies. Int J Endocrinol. 2015; 2015: 838202. doi: 10.1155/2015/838202. Epub 2015 Jan 31.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#