#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jaké výhody přináší multidisciplinární péče pacientům s rakovinou?

12. 7. 2015

Léčba v rámci multidisciplinárních týmů (MDTs) je považována za ideální způsob péče o pacienty s rakovinou, nicméně přesná definice toho, co vlastně MDTs obnášejí, jaké je jejich poslání a konkrétní přínos, stále chybí. Autoři předkládané práce se právě těmito otázkami zabývali.

Do svého přehledu autoři zahrnuli 51 článků, které byly publikovány od listopadu 2005 do června 2012. Snaha o léčbu v rámci MDTs je obvykle motivována touhou po zajištění lepší péče pro pacienty. MDTs vedou ke zlepšení kontinuity péče, zkracují dobu od diagnózy k léčbě a pomáhají v lepší přípravě mladých zdravotníků na samostatný výkon profese. U pacientů s rakovinou pak léčba v rámci MDTs vedla k lepším klinickým výsledkům, u pacientů s nádory kolorekta, hlavy a krku, prsu, jícnu a karcinomy plic došlo dokonce k prodloužení doby celkového přežití. Zároveň se ukázalo, že diskuze v rámci MDTs často vedou ke změnám v rozhodování ohledně diagnostiky i léčby rakoviny v urologické a gynekologické oblasti, u nádorů pankreatu, žaludku, jícnu, prsu, hlavy a krku, u melanomu, kolorektálního karcinomu a karcinomu prostaty. Lékaři i pacienti jsou navíc s léčbou více spokojeni, pacienti mají pocit, že zlepšuje i kvalitu jejich života.

O pozitivním vlivu MDTs na léčebný proces není pochyb, jejich fungování ale není samozřejmostí. Snahou každého zdravotnického zařízení by proto mělo být tyto týmy cíleně budovat a rozvíjet, zvláště po personální stránce.

(epa)

Zdroj: Prades J., Remue E., van Hoof E., Borras J. M. Is it worth reorganising cancer services on the basis of multidisciplinary  teams (MDTs)? A systematic review of the objectives  and organisation of MDTs and their impact on patient  outcomes. Health Policy. 2015 Apr; 119 (4): 464–474; doi: 10.1016/j.healthpol.2014.09.006. Epub 2014 Sep 18.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#