#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Interaktivní edukační on-line program pro pacienty s karcinomem prostaty

7. 5. 2015

Vývoj a první hodnocení psychologicko-edukačního multimediálního on-line programu PROGRESS pro pacienty, kteří přežili karcinom prostaty, ukázalo, že může jít o přínosný klinický nástroj. Témata by měla pokrývat požadavky pacientů, jako je kontrola příznaků, emoční problémy a osvojení nových dovedností.

Tento program byl vyvinut na oddělení psychosociální a behaviorální medicíny univerzitního onkologického centra ve Filadelfii (USA). Jeho cílem je usnadnit pacientům s karcinomem prostaty přechod od léčby k dlouhodobému přežití. Vývoj a ověření programu zahrnovaly dvoufázový průzkum s 29 pacienty s časným stadiem karcinomu prostaty. V první fázi proběhly individuální a skupinové rozhovory a byl stanoven obsah programu. Ve druhé fázi bylo testováno jeho opakované používání a využitelnost.

Zařazení pacienti vyjádřili zájem o následující témata:

  • kontrola vedlejších účinků léčby,
  • řešení problémů s fyzickým vzhledem a komorbiditami spojenými s nadváhou/obezitou,
  • zvládání emočních a komunikačních aspektů,
  • tipy na co nejmenší narušení každodenního života,
  • osvojení zdravých návyků.

Pacienti také vyjádřili přání zařadit reálné obrázky různých pacientů, kteří karcinom prostaty prodělali.

Využití hotového teoretického rámce, multimediálního on-line prostředí a přístupu založeného na důkazech umožnilo vytvořit psychologicko-edukační nástroj, který plně odpovídá potřebám pacientů s karcinomem prostaty. Tento program má všechny předpoklady stát se široce využívaným nástrojem, který doplní klinickou praxi péče o tyto pacienty.

(zza)

Zdroj: Miller S. M., Hudson S. V., Hui S. K., et al. Development and preliminary testing of PROGRESS: a Web-based education program for prostate cancer survivors transitioning from active treatment. J Cancer Surviv. 2015 Feb 20. [Epub ahead of print]



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#