#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bezpečnost denosumabu ve srovnání s kyselinou zoledronovou u pacientů s kostními metastázami – metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií

5. 9. 2016

Kostní metastázy vedou k lokální destrukci kosti a vzniku kostních komplikací (bolest kostí, patologické zlomeniny, hyperkalcémie, komprese míchy). Zásadní roli v léčbě kostních metastáz dosud hrály bisfosfonáty, zvláště kyselina zoledronová, v poslední době se ovšem začíná výrazně prosazovat rovněž denosumab, humánní monoklonální protilátka proti RANKL, jež nabízí lepší bezpečnostní profil i výraznější zabránění progresi bolesti, jak ukazuje i níže prezentovaná metaanalýza, publikovaná v srpnu 2016.

Výsledky některých klinických studií ukazují, že denosumab pomáhá oddálit vznik kostních komplikací u metastatického onemocnění kostí efektivněji než kyselina zoledronová. Autoři metaanalýzy se proto rozhodli pro systematické porovnání bezpečnosti těchto dvou léčiv.

V rámci svého hodnocení prohledali databáze PubMed, Embase, Cochrane Library, Web of Science, Elsevier a China National Knowledge Infrastructure a vybrali práce publikované do října 2015. Do metaanalýzy zahrnuli 6 randomizovaných kontrolovaných klinických studií, kterých se zúčastnilo celkem 13 733 pacientů.

Výskyt nežádoucích účinků byl ve skupinách léčených denosumabem a kyselinou zoledronovou podobný, kromě častější anémie, anorexie a bolesti kostí a zad ve skupině léčené kyselinou zoledronovou. Výskyt závažných renálních nežádoucích účinků byl signifikantně vyšší u skupiny léčené kyselinou zoledronovou. Závažná hypokalcémie se častěji manifestovala ve skupině léčené denosumabem. Osteonekróza čelisti postihla obě skupiny stejně často.

Z výsledků této metaanalýzy plyne, že denosumab představoval v oddálení a zabránění vzniku kostních komplikací u pacientů s kostními metastázami bezpečnější volbu a také lépe zabraňoval progresi bolestí ve srovnání s kyselinou zoledronovou.

(epa)

Zdroj: Chen F., Pu F. Safety of denosumab versus zoledronic acid in patients with bone metastases: a meta-analysis of randomized controlled trials. Oncol Res Treat 2016; 39 (7−8): 453−459, doi: 10.1159/000447372.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#