#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antiresorpční léky působí proti nepříznivému vlivu androgendeprivační terapie na kost

23. 3. 2015

Androgendeprivační léčba je stále běžnou léčbou karcinomu prostaty, a to včetně pacientů bez metastáz a stavů, u nichž nebyla prokázána účinnost. V současné době se obrací pozornost na nežádoucí účinky této léčby, z nichž je za nejzávažnější považováno snížení kostní minerální denzity (BMD), rozvoj osteoporózy a riziko zlomenin. Na konci roku 2014 proto američtí autoři připravili přehled poslední publikované literatury na téma postižení kostí v souvislosti s androgendeprivační terapií.

Jak vyplývá z tohoto přehledu, k prevenci postižení kostí u androgendeprivační terapie je k dispozici několik postupů. Zahrnují podávání antiresorpčních léků, jako je denosumab nebo bisfosfonáty, suplementaci kalcia a vitaminu D, režim fyzické zátěže a kombinované přístupy. Jako parametr účinnosti těchto intervencí je ve většině studií použita BMD. Je třeba ale mít na paměti, že nejdůležitějším cílem těchto postupů je snížení rizika klinicky relevantních zlomenin.

Jak autoři uzavírají, uvedená fakta zdůrazňují nutnost racionálního podávání androgendeprivační terapie s omezením na situace, u nichž byl její přínos jasně prokázán, aby se předešlo zbytečným komplikacím.

(zza)

Zdroj: Skolarus T. A., Caram M. W., Shahinian V. B. Androgen-deprivation-associated bone disease. Curr Opin Urol. 2014 Nov; 24 (6): 601–7.

 



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#