#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Adenokarcinom prostaty s metastatickým šířením do mandibuly

3. 8. 2016

Karcinom prostaty je jednou z nejčastějších malignit mužů. Má tendenci metastazovat do kostí, přesto je šíření do mandibuly vzácné. Vzhledem k nevšednímu výskytu metastáz v dolní čelisti představuje jejich diagnóza výzvu jak pro urology, tak pro stomatology.

70–80 % mužů s diagnostikovaným karcinomem prostaty má metastaticky postižené kosti − většinou žebra, hrudní a bederní obratle a kosti pánve. Lékaři z tureckého Izmiru popsali případ počáteční metastázy v dolní čelisti.

Laboratorní a histopatologický nález

Do nemocnice byl přijat 65letý muž s obtížemi v dolních cestách močových. Laboratorní nález ukázal zvýšené hladiny sérového prostatického specifického antigenu (PSA; 321 ng/ml), následné vyšetření per rectum odhalilo hmatatelný uzlík. Histopatologická analýza vzorku získaného transrektální biopsií prostaty potvrdila adenokarcinom prostaty s Gleasonovým skóre 5 + 4 = 9. Scintigrafie a magnetická rezonance (MRI) nevykazovaly žádnou patologii. Pacient byl diagnostikován s lokálně pokročilým karcinomem prostaty bez metastáz (cT2cN0M0). Byla nasazena léčba kombinující radioterapii s maximální androgenní blokádou.

Během období léčby, kdy se hladina sérového PSA snížila na 19,5 ng/ml, bylo při kostní scintigrafii pozorováno zvýšené vychytávání radionuklidem značené látky v pravé mandibulární oblasti. Fyzikální vyšetření následně rovněž potvrdilo výrůstek a otok v dané oblasti. Pacient byl přijat na stomatologickou kliniku, kde udával silné bolesti zubů a otok dolní čelisti. Stomatolog provedl biopsii léze, jejíž histopatologický rozbor ukázal adenokarcinom prostaty s Gleasonovým skóre 3 + 4 = 7. Následná stagingová vyšetření pomocí výpočetní tomografie (CT) a MRI hrudníku a břicha nepotvrdily žádnou patologii či přítomnost metastáz.

Po stanovení diagnózy byla zahájena léčba kombinující analog hormonu uvolňujícího luteinizační hormon (LHRH) a bisfosfonáty k prevenci kostního postižení. O 6 měsíců později byla z důvodu progrese zahájena chemoterapie založená na cytostatiku docetaxelu. Kromě metastáz v mandibule byly v tomto období nalezeny metastatické léze hrudního obratle a žebra. Pacientovi byla nadále podávána chemoterapie v intervalu 3 týdnů.

Závěr

Metastatické postižení dolní čelisti adenokarcinomem prostaty je velmi vzácné. Klinicky se může prezentovat bolestí, otokem či parestezií. Diagnóza nádorových lézí může být nevšední výzvou pro stomatology, protože může klinicky napodobovat onemocnění čelistního kloubu.

(ave)

Zdroj: Cakmak Ö., Tarhan H., Kücük Ü., Ilbey Y. Ö. Prostatic adenocarcinoma with initial metastatic spread to the mandible. Turk J Urol 2015 Sep; 41 (3): 149–151; doi: 10.5152/tud.2015.36043.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#