#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sevelamer má prokazatelné výhody v porovnání s kalciovými vazači fosfátů − metaanalýza

9. 11. 2016

Metaanalýza více než padesáti klinických studií neobjevila klinický důvod, který by vysvětloval, proč jsou při léčbě hyperfosfatémie u pacientů s chronickým onemocněním ledvin (CKD) nejvíce předepisovány kalciové vazače fosfátů. Naopak prokázala přínos sevelameru v podobě nižšího rizika hyperkalcémie, hospitalizací a některých kardiovaskulárních komplikací.

Cílem nedávno publikovaného systematického průzkumu a metaanalýzy randomizovaných studií bylo zjistit, které vazače fosfátů byly měly být upřednostňovány v léčbě hyperfosfatémie u pacientů s CKD. Kanadští autoři vyhledali a prošli 51 studií s 8 829 pacienty, které porovnávaly sevelamer a lanthan s ostatními vazači fosfátů.

Výsledky metaanalýzy

Sevelamer a lanthan snížily v porovnání s kalciovými vazači fosfátů riziko hyperkalcémie (pro sevelamer poměr rizik [RR] = 0,27; 95% interval spolehlivosti [CI] 0,17–0,42; pro lanthan RR = 0,12; 95% CI 0,05–0,32). Sevelamer rovněž vykázal významně nižší riziko hospitalizací než kalciové vazače fosfátů (RR = 0,50; 95% CI 0,31–0,81). V porovnání s kalciovými vazači fosfátů sevelamer také snížil kalcémii, hladinu LDL cholesterolu a míru kalcifikace koronárních tepen a zvýšil hladinu intaktního parathormonu. Lanthan měl na biochemické parametry méně příznivý vliv. Relevantní klinické parametry, jako je výskyt srdečních příhod, zlomenin, kalcifylaxe, hyperchloremické acidózy nebo kvalita života související se zdravím, však nebyly ve studiích dostatečně hodnoceny. Sevelamer také vykázal trend ke snížení celkové mortality v porovnání s kalciovými vazači fosfátů (RR = 0,62; 95% CI 0,35–1,08).

Závěr

Sevelamer byl v léčbě hyperfosfatémie u pacientů s CKD spojen s významným poklesem rizika hospitalizací a hyperkalcémie, s významným snížením kalcémie, hladiny LDL cholesterolu a kalcifikace v koronárním řečišti v porovnání s kalciovými vazači fosfátů. Lanthan ani vazače fosfátů na bázi železa podobný přínos neprokázaly. Autoři doporučují zaměřit další studie na klinické parametry, jako je výskyt kardiovaskulárních příhod nebo zlomenin.

(zza)

Zdroj: Habbous S., Przech S., Acedillo R. et al. The efficacy and safety of sevelamer and lanthanum versus calcium-containing and iron-based binders in treating hyperphosphatemia in patients with chronic kidney disease: a systematic review and meta-analysis. Nephrol Dial Transplant 2016 Sep 20, pii: gfw312 [Epub ahead of print].

 



Štítky
Dětská nefrologie Nefrologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#