#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak ovlivňují lipidový profil nutraceutika z mořských ryb?

20. 5. 2017

Snížení hladiny LDL cholesterolu (LDL-c) je ústředním cílem v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, zejména ischemické choroby srdeční. Odhaduje se, že každé snížení LDL-c o 1 % koresponduje se snížením rizika kardiovaskulárního onemocnění o 1−2 %.

Nutraceutika v mořských rybách

Jedním z řešení hyperlipidémie může být konzumace potravin, které tento rizikový faktor příznivě ovlivňují, jako jsou nutraceutika. Tento termín zavedl v roce 1979 Stephen DeFelice − nutraceutika definuje jako potraviny nebo složky potravin přírodního původu, jež jsou zdraví prospěšné ve smyslu prevence a léčby chorob.

Mezi nutraceutika lze zařadit omega-3 nenasycené mastné kyseliny − eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), jež jsou ve velkém množství obsažené v mořských rybách. Výhody příjmu omega-3 nenasycených mastných kyselin ve výskytu kardiovaskulárních chorob byly v nedávných studiích zpochybněny, proto je možné, že přínos konzumace mořských ryb nevychází jen z příjmu těchto kyselin, ale mohly by za ním stát další živiny (minerály, vitaminy a proteiny).

Variabilní účinky

Z několika studií vyplynulo, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají malý nebo žádný vliv na hladinu celkového cholesterolu (TC), ale ovlivňují koncentrace LDL-c a HDL-c stejně jako velikost těchto částic. Tyto účinky jsou variabilní, navíc závislé na dávce a sledované populaci. Nedávné studie navíc ukazují, že existují rozdíly mezi EPA a DHA. Doplňky s obsahem DHA zvyšovaly koncentraci HDL-c a velikost LDL částic, zatímco preparát s EPA významně snížil hladiny TC, non-HDL-c a apolipoproteinu B (ApoB) v krevní plazmě pacientů s hypertriglyceridémií, a to bez zvýšení koncentrací LDL-c.

V několika klinických studiích hodnotících účinek proteinů obsažených v rybách na snížení cholesterolu se ukázalo, že konzumace doplňků s obsahem bílkovin z tresky neměla u dospělých lidí s nadváhou žádný účinek na hladiny triacylglycerolů (TAG) nebo HDL-c, avšak vedla v významnému snížení LDL-c.

Závěr

Výsledky řady klinických studií ukazují, že EPA, DHA a proteiny obsažené v mořských rybách příznivě ovlivňují mortalitu na kardiovaskulární onemocnění. Pro potvrzení přínosu izolovaných nutrientů pro primární a sekundární prevenci kardiovaskulárních onemocnění je však třeba dalších klinických studií.

(ave)

Zdroj: Chiesa G., Busnelli M., Manzini S., Parolini C. Nutraceuticals and bioactive components from fish for dyslipidemia and cardiovascular risk reduction. Mar Drugs 2016 Jun 8; 14 (6), pii: E113, doi: 10.3390/md14060113.



Štítky
Farmacie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé Farmaceutický asistent
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#