Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Hypercholesterolémie: Novinky
Odborné společnosti
Kongresy
Zajímavé odkazy
 

Jak ovlivňují lipidový profil nutraceutika z mořských ryb?

Specializace: kardiologie praktické lékařství pro dospělé
Téma: Hypercholesterolémie

Vydáno: 20.5.2017

Jak ovlivňují lipidový profil nutraceutika z mořských ryb?

Snížení hladiny LDL cholesterolu (LDL-c) je ústředním cílem v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, zejména ischemické choroby srdeční. Odhaduje se, že každé snížení LDL-c o 1 % koresponduje se snížením rizika kardiovaskulárního onemocnění o 1−2 %.

Nutraceutika v mořských rybách

Jedním z řešení hyperlipidémie může být konzumace potravin, které tento rizikový faktor příznivě ovlivňují, jako jsou nutraceutika. Tento termín zavedl v roce 1979 Stephen DeFelice − nutraceutika definuje jako potraviny nebo složky potravin přírodního původu, jež jsou zdraví prospěšné ve smyslu prevence a léčby chorob.

Mezi nutraceutika lze zařadit omega-3 nenasycené mastné kyseliny − eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), jež jsou ve velkém množství obsažené v mořských rybách. Výhody příjmu omega-3 nenasycených mastných kyselin ve výskytu kardiovaskulárních chorob byly v nedávných studiích zpochybněny, proto je možné, že přínos konzumace mořských ryb nevychází jen z příjmu těchto kyselin, ale mohly by za ním stát další živiny (minerály, vitaminy a proteiny).

Variabilní účinky

Z několika studií vyplynulo, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají malý nebo žádný vliv na hladinu celkového cholesterolu (TC), ale ovlivňují koncentrace LDL-c a HDL-c stejně jako velikost těchto částic. Tyto účinky jsou variabilní, navíc závislé na dávce a sledované populaci. Nedávné studie navíc ukazují, že existují rozdíly mezi EPA a DHA. Doplňky s obsahem DHA zvyšovaly koncentraci HDL-c a velikost LDL částic, zatímco preparát s EPA významně snížil hladiny TC, non-HDL-c a apolipoproteinu B (ApoB) v krevní plazmě pacientů s hypertriglyceridémií, a to bez zvýšení koncentrací LDL-c.

V několika klinických studiích hodnotících účinek proteinů obsažených v rybách na snížení cholesterolu se ukázalo, že konzumace doplňků s obsahem bílkovin z tresky neměla u dospělých lidí s nadváhou žádný účinek na hladiny triacylglycerolů (TAG) nebo HDL-c, avšak vedla v významnému snížení LDL-c.

Závěr

Výsledky řady klinických studií ukazují, že EPA, DHA a proteiny obsažené v mořských rybách příznivě ovlivňují mortalitu na kardiovaskulární onemocnění. Pro potvrzení přínosu izolovaných nutrientů pro primární a sekundární prevenci kardiovaskulárních onemocnění je však třeba dalších klinických studií.

(ave)

Zdroj: Chiesa G., Busnelli M., Manzini S., Parolini C. Nutraceuticals and bioactive components from fish for dyslipidemia and cardiovascular risk reduction. Mar Drugs 2016 Jun 8; 14 (6), pii: E113, doi: 10.3390/md14060113.

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     1,5/5, hodnoceno 2x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Nefarmakologická léčba dyslipidémií

Nefarmakologická léčba může ovlivňovat aterogenezi buď přímo, nebo nepřímo působením na tradiční rizikové faktory (lipidový profil, krevní tlak, hladina glukózy). Je nicméně prokázáno, že snížení non-HDL cholesterolu redukuje riziko kardiovaskulárních příhod bez ohledu na mechanismus jeho dosažení.

Vliv kombinace nutraceutik na remodelaci levé komory srdeční u osob s metabolickým syndromem

Níže prezentovaná randomizovaná studie sledovala efekt kombinace nutraceutik (500 mg berberinu, 3 mg fermentované rýže monakolinu K, 10 mg polikosanolu) přidaných ke standardní léčbě metabolického syndromu na inzulinovou rezistenci a další parametry.

Kombinace nutričních doplňků zlepšuje inzulinovou senzitivitu u nemocných s metabolickým syndromem

Mají nutriční doplňky své místo v terapii metabolického syndromu? Zdá se, že jejich užívání má velmi příznivý vliv na hladiny lipidů. Zajímavý příspěvek k této diskusi přinesla i níže prezentovaná studie italských vědců.



Všechny novinky