#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doplňky stravy v terapii mírné a středně závažné dyslipidémie

21. 6. 2017

Význam snížení celkového i LDL cholesterolu v primární prevenci kardiovaskulárních příhod je dostatečně doložen. Základem léčby je úprava životního stylu, která může zahrnovat i nutraceutika. Nutraceutikem s účinností doloženou v randomizovaných kontrolovaných studiích je kombinace červené kvasnicové rýže, polikosanolu a berberinu s kyselinou listovou a koenzymem Q10 (Armolipid Plus).

Nefarmakologická léčba dyslipidémie

Při rozvoji aterosklerózy se uplatňuje dyslipidémie a zánět. Kompenzace dyslipidémie je důležitá i při mírném zvýšení sérové koncentrace lipidů. Léčba zahrnuje složku nefarmakologickou a farmakologickou.

Nefarmakologická léčba spočívá hlavně v režimových opatřeních (pohyb, změnu stravovacích návyků), přičemž změna životního stylu by měla být pilířem léčby dyslipidémií. Teprve ve chvíli, kdy režimová opatření nejsou dostatečná, přichází na řadu farmakologická intervence. 

V nefarmakologické léčbě dyslipidémie je možné využít potravinové doplňky, které mohou pomoci snížit hladinu sérových lipidů. Nutraceutika a funkční potraviny hodnocené v randomizovaných kontrolovaných studiích (RCT) jsou uvedena i v doporučeních ESC/EAS pro léčbu dyslipidémie.

Armolipid Plus

Rozsáhlým programem RCT prošel pouze Armolipid Plus. Obsahuje červenou kvasnicovou rýži, polikosanol a berberin, které působí na snížení hladiny cholesterolu, v kombinaci s antioxidanty − kyselinou listovou a koenzymem Q10, jež potlačují zánět. Z těchto RCT bylo 7 kontrolováno placebem, ve 2 byl komparátorem ezetimib a ve 4 byl porovnáván Armolipid Plus + dieta se samotnou dietou.

Zařazení pacienti měli většinou mírnou až středně závažnou dyslipidémii a délka léčby byla 6–48 týdnů. Studie zahrnovaly i pacienty, kteří netolerovali statiny nebo u nichž byla tato léčba kontraindikovaná. Užívání Armolipidu Plus vedlo k významnému snížení hladiny celkového cholesterolu o 11–21 % a snížení hladiny LDL cholesterolu o 15–31 %, což odpovídá účinnosti malých dávek statinů. U pacientů, kteří nebyli kompenzováni při léčbě ezetimibem, vedl Armolipid Plus k dalšímu snížení celkového cholesterolu a LDL cholesterolu o 10 %. Tento doplněk stravy byl ve všech studiích velmi dobře tolerován s dobrou bezpečností. Je to dáno pravděpodobně kombinací nízkých dávek účinných složek (kvasnicová rýže, polikosanol a berberin), které jsou ale ve vzájemné kombinaci dostatečné pro dosažení terapeutického účinku. Kromě snížení cholesterolu se může v prevenci aterosklerózy uplatňovat i antioxidační působení kyseliny listové a koenzymu Q10.

Závěr

Výsledky těchto studií otevírají prostor pro využití doplňků stravy u mírné až středně závažné dyslipidémie před nasazením farmakoterapie. Armolipid Plus je spolu s úpravou životního stylu účinnou možností v léčbě mírné až střední dyslipidémie a vhodným postupem u pacientů, u nichž nelze z důvodu intolerance nebo kontraindikací podávat statiny.

(idav)

Zdroje:

  1. Barrios V., Escobar C., Cicero A. F. G. et al. A nutraceutical approach (Armolipid Plus) to reduce total and LDL cholesterol in individuals with mild to moderate dyslipidemia: review of the clinical evidence. Atheroscler Suppl. 2017 Feb; 24: 1–15. 
  2. Steinberg D. Hypercholesterolemia and inflammation in atherogenesis: two sides of the same coin. Mol Nutr Food Res 2005 Nov; 49 (11): 995−998.


Štítky
Farmacie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé Farmaceutický asistent
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#