#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Systémová léčba kondylomat – imunomodulace

9. 5. 2015

Inosinum pranobexum je imunomodulačně působící antivirotikum, které by mohlo znamenat zásadní změnu v léčbě genitálních bradavic. Jedná se o lék známý především imunologům, nicméně jeho výsledky v léčbě kondylomat jsou velmi slibné.

Inosinum pranobexum je imunomodulačně působící antivirotikum, které by mohlo znamenat zásadní změnu v léčbě genitálních bradavic. Jedná se o lék známý především imunologům, nicméně jeho výsledky v léčbě kondylomat jsou velmi slibné.

Condylomata accuminata patří mezi nejčastější klinické manifestace infekce lidským papilomavirem (HPV). Léčba tohoto onemocnění obnáší odstranění ložisek bradavic mechanickou či chemickou cestou, což ovšem neřeší vlastní příčinu – tedy infekci HPV. Zákrok není vždy příjemný a vzhledem k velmi častým recidivám onemocnění se zatím rozhodně nejedná o ideální terapeutické možnosti.

Celková protivirová a imunomodulační léčba – krok správným směrem

Novou možností pro pacienty s kondylomaty by tak mohla být celková imunomodulační léčba. Jedná se o systémovou terapii, která vede k ovlivnění imunitního systému a jeho nastartování boje proti HPV. Inosinum pranobexum je syntetický purinový derivát, který má nejen imunomodulační, ale také protivirový účinek, a proto se řadí do skupiny tzv. jiných antivirotik. Jeho široký imunomodulační efekt spočívá v ovlivnění tvorby cytokinů. Zvyšuje tvorbu IL-2, což vede k nárůstu počtu T-buněk.

Při léčbě kondylomat může být tento preparát použit v monoterapii, ale zároveň může být kombinován s lokálním odstraněním bradavic (ideálně laserem či CO2), a léčba tak může být ještě úspěšnější. Díky celkové terapii je totiž možné zmenšit ložiska genitálních bradavic a lokální léčba je pak použita v menším rozsahu s lepším hojením. Svým systémovým účinkem navíc může ovlivnit bradavice v hůře dostupných lokalitách. Vzhledem k mechanismu účinku se předpokládá i určité ovlivnění recidiv onemocnění, jejichž frekvence by se za pomoci terapie ovlivňující imunitní systém mohla snížit. Tyto teorie zatím podporují i dostupné studie. Navíc je léčivo velmi dobře snášeno a kromě přechodného zvýšení hladiny kyseliny močové (pouze po dobu léčby) nemá žádné zásadní vedlejší účinky.

Dávkování

Přestože je tento lék na českém trhu dlouho znám, jeho použití v léčbě kondylomat donedávna nepatřilo do běžné praxe. Vzhledem k možnostem preparátu by se však měl dostat do podvědomí především gynekologů a dermatologů, kteří se s léčbou genitálních bradavic setkávají asi nejčastěji. Dávkovacích schémat je několik, nicméně nejefektivnější se zdá pacienty nepoddávkovat, tedy volit schéma 2 tablety 3× denně (tedy 3× denně 1000 mg látky inosinum pranobexum). 

Isoprinosine se podává v dávce 3 g (3× denně 2 tablety) kontinuálně po dobu 14–28 dnů u pacientů s nízkým rizikem relapsu nebo rekurence nebo 5 dní v týdnu ve 2 po sobě následujících týdnech v měsíci po dobu 3 měsíců u pacientů s vysokým rizikem recidivy nebo relapsu.

(boba)

Zdroj: Mihula M. Možnosti terapie kondylomat formou imunomodulačního preparátu Isoprinosine. Praktická gynekologie 2015; 19 (2): 101–106.



Štítky
Alergologie a imunologie Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#