#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prevalence HPV v anální a orální oblasti u pacientů s genitálními bradavicemi

1. 9. 2015

Genitální bradavice jsou způsobeny virovou infekcí lidským papilomavirem (HPV). HPV infekce je navíc hlavní příčinou vzniku anogenitálních malignit a stejně tak hraje HPV důležitou roli v etiologii karcinomů orofaryngeální oblasti. Nicméně osídlení HPV v anální oblasti a oblasti orofaryngu u pacientů s genitálními bradavicemi zůstává doposud nejasné.

V německé studii sledovali autoři právě osídlení různých oblastí lidským papilomavirem u pacientů s genitálními bradavicemi. Studie se zúčastnilo celkem 201 jedinců – 124 mužů a 58 žen. U 182 z nich byl stěr z genitálních bradavic pozitivní na přítomnost HPV. U těch pak studie pokračovala stěrem z řitní oblasti a stěrem z dutiny ústní.

Anální oblast byla HPV osídlena ve 46,2 % a orofaryngeální oblast v 10,4 %. V řitní oblasti se typ papilomaviru shodoval s typem HPV na genitálních bradavicích v 78,1 %. V oblasti orofaryngeální byl shodný HPV typ jako v genitální oblasti v 60,9 %. Nižší shoda mezi jednotlivými typy byla nalezena mezi typy HPV v oblasti anu a oblasti dutiny ústní, a to v pouhých 21,7 %.  Zajímavostí byly rozdíly nalezené mezi pohlavími. U žen bylo zjištěno větší zastoupení vyššího počtu typů HPV a zároveň častější výskyt high-risk HPV. V oblasti genitálních bradavic bylo například zastoupení pouze jednoho low-risk typu HPV u mužů v 54,0 % a u žen v pouhých 24,1 %. Zároveň se zjistilo častější osídlení řitní oblasti u žen, a to v 74,1 %, oproti 33,1 % u mužů, přičemž u těch byl významný rozdíl mezi muži, kteří měli sex pouze se ženami (25,0 %), a muži, již uváděli sex s muži (66,7 %).

Je tedy nutno podotknout, že osídlení extragenitálních oblastí lidským papilomavirem je u pacientů s genitálními bradavice časté. Vzhledem k riziku, které HPV infekce představuje a vzhledem ke skutečnosti, že existuje očkování, jsou tyto informace nadmíru cenné a měly by být brány v úvahu v běžné praxi lékaře.

(boba)

Zdroj: Kofoed K. et al. Prevalence of human papillomavirus in anal and oral sites among patients with genital warts. Acta Derm Venereol 2014 Mar; 94 (2): 207–11; doi: 10.2340/00015555-1718



Štítky
Dermatologie Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#