#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinický obraz cytomegalové infekce

9. 11. 2016

Průběh onemocnění způsobeného cytomegalovirem (CMV) může být rozmanitý v závislosti na imunitním systému hostitele. Zatímco o imunokompetentních jedinců infekce často probíhá asymptomaticky, případně se projevuje podobně jako infekční mononukleóza, u imunokompromitovaných je spojena s významnou morbiditou a mortalitou.

Průběh onemocnění způsobeného cytomegalovirem (CMV) může být rozmanitý v závislosti na imunitním systému hostitele. Zatímco o imunokompetentních jedinců infekce často probíhá asymptomaticky, případně se projevuje podobně jako infekční mononukleóza, u imunokompromitovaných je spojena s významnou morbiditou a mortalitou. Týká se to zejména pacientů s AIDS a nemocných po transplantaci, u těhotných pak infekce CMV může být příčinou kongenitálních vad u novorozenců.

Epidemiologie a klinický obraz

Přítomnost CMV byla potvrzena v různých tělních tekutinách a tkáních – moči, krvi, spermatu, mateřském mléce, cervikálním hlenu, ve výtěru z hrdla či v slzách. Také přenos infekce probíhá různými cestami: sexuálním stykem, těsným kontaktem, transfuzí, transplantací i perinatálně. Existují důkazy svědčící pro to, že CMV přetrvává hodiny na různých materiálech vnějšího prostředí: kovu, dřevě, sklu nebo oděvu.

Podobně jako u ostatních herpesvirů přetrvává CMV v organismu ve formě latentní infekce a jen v některých případech dochází k jeho reaktivaci. Vedle imunokompromitovaných jedinců jsou v nebezpečí zejména pacienti na jednotkách intenzivní péče, kde je infekce CMV spojována s delší hospitalizací, prodloužením nutnosti mechanické ventilace, závažnou sepsí, horším pooperačním průběhem i vyšší mortalitou.

Symptomatická nákaza CMV se obvykle projevuje syndromem podobným infekční mononukleóze, který zahrnuje horečku, zvětšené krční uzliny a faryngitidu. V krevním nálezu nemocných dominuje lymfocytóza s přítomností atypických lymfocytů. Infekce dále bývá u třetiny pacientů provázena kožním exantémem makulózního, makulopapulózního, morbilózního, rubeoliformního či skarlatiniformního charakteru. Onemocnění může být řídce provázeno též kolitidou, encefalitidou a dalšími orgánově specifickými poruchami (gastrointestinálními, jaterními, plicními, očními, žilními, neurologickými). Pacienti s tímto syndromem, kteří mají negativní protilátky svědčící pro infekci virem Epsteina a Barrové (EBV), by měli být vyšetřeni na přítomnost CMV. 

Terapie 

Většina infekcí CMV proběhne u imunokompetentních jedinců asymptomaticky nebo s minimem symptomů. Pokud se objeví syndrom podobný infekční mononukleóze, nemoc přetrvává dny až týdny a poté spontánně vymizí. Antivirotika obvykle nejsou indikována.

U pacientů se závažnějším průběhem onemocnění a orgánovými komplikacemi je možné podávat ganciklovir, valganciklovir či foskarnet. Chybějí však důkazy potvrzující významný efekt antivirové terapie. Vzhledem k její potenciální toxicitě je zejména u imunokompetentních pacientů třeba zvažovat benefit antivirové terapie oproti jejímu riziku. Vedle antivirotik lze podávat přípravky zvyšující přirozenou obranyschopnost organismu, například isoprinosin.

(ask)

Zdroj: Friel T. J. Epidemiology, clinical manifestations, and treatment of cytomegalovirus infection in immunocompetent adults. UpToDate, 2016. Dostupné na: www.uptodate.com/contents/epidemiology-clinical-manifestations-and-treatment-of-cytomegalovirus-infection-in-immunocompetent-adults



Štítky
Alergologie a imunologie Neonatologie Otorinolaryngologie Pediatrie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#