#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Isoprinosin a jeho pozitivní vliv na imunitní systém

20. 4. 2016

Inosin pranobex (isoprinosin) je léčivo s imunomodulačním a protivirovým účinkem. Studie na zvířecích modelech již dříve ukázaly, že tato látka pomáhá obnovit funkce suprimovaného imunitního systému. Polští imunologové se detailněji zaměřili na tento mechanismus a roli vybraných cytokinů v něm.

In vitro studie již dříve potvrdily, že isoprinosin zvyšuje proliferaci T-lymfocytů, aktivitu NK buněk a produkci některých cytokinů, přičemž vliv má pravděpodobně především na Th1-lymfocyty. Imunomodulační efekt isoprinosinu může být z velké části způsoben právě ovlivněním produkce cytokinů. In vitro bylo již zjištěno, že kostimuluje produkci interleukinu 2 (IL-2), která může vysvětlovat zvýšenou proliferaci lymfocytů. 

Ve studii polských autorů byl hodnocen efekt isoprinosinu na buněčné kultury periferních lymfocytů po stimulaci fytohemaglutininem. Autoři se zaměřili právě na cytokiny, a to na interleukiny IL-2, IL-4, IL-5, IL-10, na interferon gama (IFN-γ) a tumor nekrotizující faktor alfa (TNF-α). Isoprinosin byl schopen signifikantně zvýšit produkci TNF-α i IFN-γ. Produkce IL-10 byla naopak isoprinosinem potlačena, a to v závislosti na dávce. IL-10 přitom hraje významnou roli v supresi vrozené i získané imunity. Koncentrace IL-2 nesouvisela s dávkou isoprinosinu, ale délkou jeho působení. 

Autoři poukazují na to, že isoprinosin nejen stimuluje efektorové funkce lymfocytů, ale dokáže také potlačit regulační (inhibiční) imunitní mechanismy. Toho je možné efektivně využít v podpoře imunitního systému při virových infekcích nebo u imunosuprimovaných jedinců.

(eza)

Zdroj: Lasek W. et al. Immunomodulatory effects of inosine pranobex on cytokine production by human lymphocytes. Acta Pharm 2015 Jun; 65 (2): 171−180.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#