#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inosin pranobex u opakovaných paragenitálních výsevů herpes simplex typu 1

9. 3. 2018

Mezi alergologickými kazuistikami odrážejícími zkušenosti českých lékařů s inosin pranobexem byl publikován případ pacientky s dlouhodobě opakovaným výsevem viru herpes simplex typu 1 (HSV-1) na stehnech a hýždích doprovázeným únavovým syndromem. Postupného snížení frekvence i délky atak bylo dosaženo včasným zaléčením každého herpetického výsevu aciklovirem v kombinaci s inosin pranobexem v „útočné“ dávce, která byla postupně snižována v průběhu následujících několika týdnů.

Anamnéza

Pacientka (58 let) měla od 6 let věku bronchiální astma s prokázanou alergií na pyly trav. Prodělala 5letou vakcinační léčbu a po postupném zmírňování obtíží u ní došlo k úplnému ústupu astmatu a polinotických projevů ve věku 27 let bez potřeby medikace. Mezi 18. a 25. rokem věku se opakovaně léčila pro vulvovaginitidy. V té době jí byla také chirurgicky snesena kondylomata v genitální oblasti.

Nynější onemocnění

Od 28 let se u pacientky pravidelně objevoval výsev herpetických eflorescencí zhruba ve 4–6týdenních intervalech, ke kterému se postupně přidaly stavy neúměrné únavnosti. Laboratorní vyšetření ukázalo imunogram v mezích normy, absenci známek autoimunitní aktivity, fyziologické plicní funkce a normální hladiny hormonů štítné žlázy. V parametrech celulární imunity byl zjištěn snížený počet CD8+ a CD19+ lymfocytů.

Terapeutický postup

Léčba se postupem času vyvíjela od užívání acikloviru ad hoc přes dlouhodobou zajišťovací léčbu aciklovirem v nízké dávce, užívání vitaminu B v různých formách a kúru přípravky Immodin a Imunor až po různorodé způsoby zevní péče. Jako nejpřínosnější se ukázalo nasazení p. o. acikloviru (Herpesin 400) spolu s inosin pranobexem (Isoprinosine) 3–4× denně 2 tbl. již při prvních známkách každého nového výsevu. Podle situace byla dávka inosin pranobexu snižována na 2× 2 tbl. denně, kterou bylo nutné podávat vždy několik týdnů.

Výsledek léčby

Tento léčebný postup postupně vedl ke snížení frekvence výsevů na 2–3 ataky za rok, ke zkrácení doby hojení a k ústupu únavy.

(zza)

Zdroj: Kopecká K. Dlouhý příběh pacientky s opakovaným výsevem HSV-1 v paragenitální oblasti a únavovým syndromem. Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL 2017; 14 (MS1): 23–24.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Neonatologie Otorinolaryngologie Pediatrie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#