#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Imunodeficience jako rizikový faktor rekurence análních kondylomat

12. 10. 2015

Condyloma accuminatum patří mezi pohlavně přenosná infekční onemocnění. Rekurence je v případě tohoto onemocnění velmi častá a závisí na několika faktorech.

Anální kondylomata jsou proliferativní onemocnění genitálního epitelu způsobené lidským papilomavirem (HPV). Nejčastěji ho pozorujeme u homosexuálů. Mezi hlavní rizikové faktory nákazy HPV infekcí patří vyšší počet sexuálních partnerů, časný první pohlavní styk, pohlavní styk provozovaný bez bariérových pomůcek a historie jiného pohlavně přenosného onemocnění. Mezi další rizikové faktory patří například i kouření.

Bohužel se jedná o onemocnění s častou rekurencí. Z různých zdrojů můžeme vyčíst, že procenta pacientů s návratem onemocnění se pohybují v rozmezí 20–50 %, přičemž po chirurgických intervencích jsou rekurence obecně méně časté. Některé zprávy ukazují, že právě imunosuprese je rizikovým faktorem návratu onemocnění. Jihokorejská studie sledovala rekurenci análních kondylomat u HIV pozitivních pacientů. Celkem retrospektivně analyzovala 85 pacientů, kterým byla diagnostikována kondylomata a podstoupili chirurgickou léčbu. 

Rekurentní kondylomata byla nalezena u 25 pacientů (29,4 %). U deseti z nich (40,0 %) se objevily v průběhu prvních 3 měsíců od operace. Po 6 měsících od operace byl u pacientů s rekurentními kondylomaty zjištěn nižší počet CD4 lymfocytů oproti skupině bez návratu onemocnění. Oproti tomu v počtu CD8 lymfocytů nebyl pozorován žádný rozdíl.

K rizikovým faktorům návratu onemocnění patří především reinfekce od infekčního partnera a rizikové sexuální chování. Z této studie se dá také vypozorovat, že CD4 asociovaná imunosuprese je rizikovým faktorem rekurentních análních kondylomat. Proto u pacientů s HIV, stejně jako u pacientů na imunosupresivech, můžeme pozorovat častější opakované výskyty onemocnění.

(boba)

Zdroj: Sung J. H., Ahn E. J., Oh H. K., Park S. H. Association of immune status with recurrent anal condylomata in human immunodeficiency virus-positive patients. J Korean Soc Coloproctol 2012; 28 (6): 294–298.

Další informace naleznete na webových stránkách www.poruchy-imunity.cz, které slouží jako podpora pro osoby s primární imunodeficiencí.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#