#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výsledky dlouhodobé léčby podtlakovou terapií s instilací hojivých roztoků

30. 11. 2014

Podtlaková terapie (negative pressure wound therapy – NPWT) je léčba, která redukuje edém, odvádí exsudát, stimuluje granulaci a obnovu tkáně a postupně zmenšuje rozsah rány. Rána se tímto připravuje k sekundárnímu hojení, transplantaci kůže či jiné léčbě. Spojením podtlakové terapie s instilací hojivého roztoku (NPWTi) vzniká nová metoda vhodná k léčbě těžkých chronických ran, zvláště na končetinách s vysokým rizikem amputace.

Podtlaková terapie (negative pressure wound therapy – NPWT) je léčba, která redukuje edém, odvádí exsudát, stimuluje granulaci a obnovu tkáně a postupně zmenšuje rozsah rány. Rána se tímto připravuje k sekundárnímu hojení, transplantaci kůže či jiné léčbě. Spojením podtlakové terapie s instilací hojivého roztoku (NPWTi) vzniká nová metoda vhodná k léčbě těžkých chronických ran, zvláště na končetinách s vysokým rizikem amputace.

Instilace roztoku se při NPWTi provádí před aplikací podtlaku a tento postup pomáhá dostat instilovanou tekutinu přímo do rány. Při cyklickém opakování vedou tyto kroky k odstranění infekčního materiálu, což zlepšuje hojení. Autoři ve své práci shrnují zkušenosti se třemi pacienty léčenými NPWTi.

Všichni tři pacienti měli komplexní chronické rány, u všech tří existovalo riziko nutnosti amputace končetiny. V dlouhodobém horizontu 5 let byli autoři za pomoci NPWTi schopni dosáhnout takového stavu rány, který umožnil rekonstrukční zákrok a zachování končetiny bez dalších komplikací.

(epa)

Zdroj: Bollero D., Degano K., Gangemi E. N., et al. Long-term follow-up of negative pressure wound therapy with instillation: a limb salvage procedure? Int Wound J. 2014 Sep 19; doi: 10.1111/iwj.12373. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#