#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv vysoké vlhkosti na hojení ran

15. 11. 2009

Při šití malých ranek se většinou ihned po sutuře kůže používá sterilní krytí a dbá se na to, aby se prvních několik dní do rány nedostaly žádné nečistoty a voda. Nový výzkum australských lékařů ale ukázal, že krytí automaticky nesnižuje riziko vzniku infekce.

Při šití malých ranek se většinou ihned po sutuře kůže používá sterilní krytí a dbá se na to, aby se prvních několik dní do rány nedostaly žádné nečistoty a voda. Nový výzkum australských lékařů ale ukázal, že krytí automaticky nesnižuje riziko vzniku infekce. Jejich práce vyšla v odborném medicínském časopise BMJ.

Tradiční cesta

U drobných chirurgických sutur se traduje, že k prvnímu kontaktu s vlhkým prostředím (sprcha apod.) by mělo dojít až několik dní po sutuře (3.–5. den). Přesto se už dříve objevily studie, které naznačily, že by nekrytí těchto drobných ranek riziko infekce zvyšovat nemuselo. Australští lékaři se proto rozhodli tyto domněnky buď potvrdit, nebo naopak vyvrátit.

Design studie

Cílem studie lékařů z Univerzity Jamese Cooka v australském Queenslandu bylo porovnat chování rány v prvních 48 hodinách po drobné kožní excizi při krytí rány a při jejím vystavení vlhku.

V Queenslandu, teritoriu na severu Austrálie, totiž panuje téměř tropické počasí s vysokou teplotou a vlhkostí vzduchu, a proto se krytí malých ran jeví jako velice nepraktické. Studie byla provedena jako prospektivní a randomizovaně kontrolovaná a měla prozradit, zda se bude lišit výskyt infekčních komplikací u „suchých“ a „mokrých“ ran.

S obvazem, nebo bez něj?

Studie se zúčastnilo celkem 857 pacientů po drobné kožní excizi. Byli náhodně rozděleni do dvou skupin, přičemž první, s celkově 442 pacienty, měla rány kryté a držené v suchu, zatímco druhé skupině se 415 pacienty bylo sterilní krytí odstraněno a rána byla držena ve vlhku. Výsledky byly překvapivé.

Jak studie prokázala, u pacientů s nekrytou ránou nedošlo k většímu výskytu infekčních komplikací než u skupiny pacientů s krytou ránou. To dokazuje, že malá kožní poranění mohou být už v prvních 48 hodinách po sutuře vystavena vlhku a vodě, aniž by to zvýšilo výskyt infekce.

(kam)

Zdroj: Heal C. et al.: Can sutures get wet? Prospective randomised controlled trial of wound management in general practice, BMJ. 2006 May 6; 332 (7549): 1053–6. Epub 2006 Apr 24.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#